ЄС перерозподілить €17 мільярдів фондів для допомоги біженцям з України

ЄС перерозподілить €17 мільярдів фондів для допомоги біженцям з України

Укрінформ
Рада ЄС сьогодні ухвалила додатки до законодавства, що відкривають для країн-членів можливість скористатися фондами регіонального розвитку та спеціалізованими гуманітарними фондами на загальну суму €17 мільярдів для допомоги українським біженцям.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в понеділок на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС ухвалила законодавчі додатки, які надають змогу країнам-членам переспрямувати ресурси фондів регіонального розвитку та Фонду європейської допомоги для найбільш нужденних (FEAD) для допомоги біженцям, що рятуються від російської військової агресії проти України. Швидке ухвалення цих додатків до законодавства з використання фондів ЄС є чітким свідченням солідарності Євросоюзу з біженцями з України та з країнами-членами, що їх приймають, особливо на кордонах з Україною», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей крок допоможе країнам-членам мобілізувати додаткові ресурси для забезпечення українських біженців базовим соціальним захистом, включаючи забезпечення місцем для проживання, доступу до освіти та медичного обслуговування, а також для заходів із боротьби проти пандемії COVID-19.

Читайте також: Російська влада відповідальна за звірства у Бучі та інших містах України – ЄС

Зокрема, Рада ЄС ухвалила регуляторні правила щодо Регіональних дій для біженців в Європі (CARE), із додатками, що регулюють управління невикористаними ресурсами періоду 2014-2020 років в рамках Європейського структурного та інвестиційного фонду (ESIF), а також Фонду європейської допомоги найбільш нужденним (FEAD).

Відповідно до нових правил, країни ЄС зможуть додатково використати до €9,5 млрд у рамках програми цивільного захисту ЄС REACT-EU на 2022 рік, на додаток до невикористаних фондів регіонального розвитку у бюджетний період 2014-2020 років. Загальна сума в рамках цих фінансових ініціатив, яку національні уряди можуть спрямувати на допомогу біженцям з України, становить €17 мільярдів.

Крім цього, Рада ЄС ухвалила додатки з використання невикористаних фондів ЄС із внутрішніх справ на 2014-2020 роки ще протягом одного року, а також фондів із бюджету 2021-2027 років на притулок, міграцію та інтеграцію.

Читайте також: Кулеба закликає ЄС посилити пʼятий пакет санкцій у відповідь на злочини росії

Нові регуляторні правила та правові додатки набудуть чинності через день після їх оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.

24 лютого 2022 року росія розпочала неспровоковану військову агресію проти України, продовжує масовані бомбардування та обстріли житлових районів українських міст та сіл, цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури. Війна примусила більше чотирьох мільйонів українців, переважно, жінок і дітей, шукати порятунку від жахів війни на території ЄС.

Європейський Союз вперше у власній історії активував так звану Директиву з тимчасового захисту, яка надає мільйонам біженців з України можливість спрощеного в’їзду на територію ЄС, право на проживання, соціальне та медичне забезпечення, а також дозвіл на роботу та право на освіту для дітей. Термін дії тимчасового захисту визначено в один рік, але передбачено можливість його продовження, за необхідності, до трьох років. Передбачено також механізм дострокового припинення дії цієї Директиви ЄС, якщо умови дозволятимуть безпечне повернення українських біженців в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-