Африка досягла піку смертності від COVID-19, штам Delta охопив увесь континент – NYT

Африка досягла піку смертності від COVID-19, штам Delta охопив увесь континент – NYT

Укрінформ
Африка досягла піку смертності від ковіду, але в найближчі місяці ситуація на континенті не поліпшуватиметься.

Про передає Укрінформ із посиланням на публікацію у New York Times.

Штам коронавірусу «Дельта» охопив увесь континент. У Намібії та Тунісі зареєстровано більше смертей на душу населення, ніж у будь-якій іншій країні. Лікарні по всьому континенту переповнені, запаси кисню вичерпалися, медичні працівники виснажені, і тільки минулого тижня смертність підскочила на 40 відсотків. Тим часом лише близько 1 % африканців повністю вакциновані, ідеться в статті.

Не маючи можливості укласти угоди на поставку вакцин, африканські країни покладаються на безкоштовне забезпечення бідних країн за механізмом COVAX.

Але поставки COVAX припинилися після того, як Індія запровадила обмеження на експорт вакцини AstraZeneca, оскільки цього року сама зіткнулася з тяжкою епідемією, зазначає видання.

Читайте також: Кількість COVID-випадків у світі наближається до 190 мільйонів

Навіть якщо все піде за планом, представники COVAX прогнозують, що не зможуть доставити більш як 200 мільйонів доз у Африку, де проживає близько 1,3 мільярда людей, - цього вистачить лише для повної вакцинації близько 7 % населення до жовтня.

За даними ВООЗ, за нинішніх темпів щеплень лише вісім африканських країн зможуть виконати глобальне завдання з вакцинації не менш як 10 % населення до вересня.

Причиною відставання Африки у вакцинації, вважає видання, є логістика. Навіть коли вакцини надходять, деякі африканські країни стикаються з труднощами з їх розповсюдженням. Від самого початку у багатьох країн не було необхідного фінансування, робочої сили, холодильних установок і транспортних мереж для того, щоб забезпечити щеплення своїх громадян.

Багаті країни, ідеться в публікації, закупили більшість доз вакцини на тривалий термін наперед, часто набагато більше, ніж їм може знадобитися. Наявність великої кількості надлишкових запасів у багатих країнах, ідеться в публікації, викликає гнів африканських лідерів, учених та правозахисних груп, які закликали до відповідальності й попередили, що протекціонізм і накопичення запасів сприятимуть лише продовженню пандемії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-