На вокзалі Берліна відкрили виставку портретів євреїв, які змогли пережити Голокост

На вокзалі Берліна відкрили виставку портретів євреїв, які змогли пережити Голокост

Фото
Укрінформ
На центральному залізничному вокзалі Берліна розгорнули виставку фотографій Луїджі Тоскано з його проєкту «Проти забуття».

Серед 15 портретів євреїв, які змогли пережити переслідування з боку нацистів, троє киян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка фотографій Луїджі Тоскано у Берліні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Анастасія Чернікова, 1924 року народження, «не хоче більше згадувати про ті жахливі події». У киянки Ганни Стрішкової батьків вбили відразу після доставлення родини до концентраційного табору «Аушвіц», сама вона стала «дитиною для експериментів» славнозвісного доктора Менгеле. Олександра Склянського, 1937 р.н., та його брата від розстрілу в Бабиному Яру врятували Євгенія та Віктор Бобовики.

Художник Луїджі Тоскано за останні сім років зустрівся з і сфотографував майже 400 тих, хто пережив політику знищення націонал-соціалізму, для свого проєкту «Проти забуття». Герої його портретів живуть у Німеччині, США, Австрії, Україні, Білорусі, Росії, Ізраїлі, Нідерландах і Франції.

До 14 липня 15 фотографій розміром 1,50х2 метри будуть виставлені в холі Berliner Hauptbahnhof. Після цього до кінця вересня виставки пройдуть залізничними вокзалами по всій Німеччині: зокрема, в Мюнхені, Нюрнберзі, Карлсруе, Кельні, Брауншвейзі, Дрездені, Вісбадені тощо. Наступного року планується організувати подібний тур за сприяння Deutsche Bahn ще на 12 залізничних станціях.

«Глобальний підйом антисемітизму та расизму - це небезпечний розвиток подій, який нас дуже турбує. Тому, і ми усвідомлюємо свою історичну відповідальність, ми підтримуємо цю зворушливу виставку. Ми хочемо надіслати вражаючий сигнал про мирне і толерантне суспільство без ненависті та відторгнення. Залізничні станції - місця зустрічі. Тут зустрічаються мільйони людей з усіх націй, релігій та культур. Тут ми можемо згадати долю тих, хто пережив Голокост, і попередити, що злочини націонал-соціалізму ніколи не повинні повторюватися», - заявив генеральний директор DB Річард Луц.

Читайте також: 76% українців — за вшанування на державному рівні пам'яті загиблих у Бабиному Яру

Виставка проходить під патронатом міністра закордонних справ Хайко Мааса.

Меморіальний проєкт «Проти забуття» закликає зробити все можливе, щоб щось на зразок Голокосту ніколи не повторилося, закликає не забувати історію переслідувань і страждань жертв Голокосту та працювати на толерантність, демократію та відкритість. «Пройде небагато часу і в живих не залишиться нікого, хто це пережив», - каже Тоскано.

Читайте також: Штайнмаєр в Ізраїлі визнав, що синагоги в Німеччині потребують поліцейської охорони

Луїджі Тоскано - німецько-італійський фотограф і режисер, якого ЮНЕСКО в березні 2021 року визнало «Художником миру».

Виставку фотографій Тоскано побачили за ці роки близько мільйона людей по всьому світу: у Києві, Нью-Йорку, Вашингтоні, Пітсбурзі, Сан-Франциско. Проєкт «Проти забуття» також включає документальний фільм, номінований на німецьку премію з прав людини, та ілюстровану книгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-