Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відбудувати краще, ніж було. Шість інвестиційних критеріїв для сталого відновлення будівель в Україні

Відбудувати краще, ніж було. Шість інвестиційних критеріїв для сталого відновлення будівель в Україні

Укрінформ
Україна вже імплементує в своє законодавство європейські будівельні норми

Російська агресія завдала величезної шкоди Україні на багатьох рівнях. Нещодавня оцінка Світового банку показує, наскільки сильно постраждав житловий фонд України від війни. Лише у житловому секторі загальна вартість збитків, за оцінками, перевищує 55,9 млрд дол., тоді як для відновлення необхідно понад 80,3 млрд дол.

Заходи з відновлення України та фінансування її відбудови вже обговорюються українським урядом та міжнародними партнерами. Попри те, що гарантування негайної допомоги людям, які її потребують, та забезпечення сталого економічного зростання в довгостроковій перспективі є чіткими пріоритетами, відновлення житлового фонду України у сталий та енергоефективний спосіб зміцнить всю національну енергетичну систему та зробить її адаптованою до потреб майбутнього.

Відбудова України відповідно до принципів екологічної сталості має низку очевидних переваг:

  • це підвищить енергетичну безпеку та енергетичну незалежність України,
  • зміцнить позиції України як майбутньої країни-члена ЄС,
  • покращить якість життя населення, а також допоможе зменшити енергетичну бідність.

Ключове питання: «Як найкращим чином забезпечити «зелене» відновлення українських будівель, щоб максимально збільшити зазначені переваги?» Ситуація в Україні не є типовим випадком відновлення та будівництва нових будівель – оскільки йдеться про усунення колосальної шкоди, завданої війною. Отже, при відновленні необхідно буде точно визначити, якої шкоди було завдано будівлям, щоб вжити відповідних заходів у відповідь.

З огляду на це у звіті Buildings Performance Institute Europe (BPIE) «Відбудувати краще, ніж було. Шість інвестиційних критеріїв для сталого відновлення будівель в Україні», перекладу якого сприяв DiXi Group, викладено шість критеріїв, якими слід керуватися для сталого відновлення житлового фонду України. 

  1. Інвестиції повинні бути спрямовані на проєкти, які враховують мінімальні вимоги до енергоефективності окремих елементів

    будівлі.

  2. Будівлі, пошкоджені під час війни, не підлягають жодним виняткам щодо застосування мінімальних вимог до енергоефективності.
  3. Інвестиції повинні бути спрямовані на проєкти, які охоплюють технічні системи будівлі, що базуються на рішеннях з відновлюваної енергетики.
  4. Інвестиції необхідно спрямовувати на проєкти, які покращують всі енергетичні характеристики будівель
  5. Інвестиції повинні бути спрямовані на проєкти, які підтримують адаптацію до зміни клімату.
  6. Інвестиції варто спрямовувати на проєкти, які вирішують питання циркулярності використання матеріалів.

Критерії приведені у відповідність до сценаріїв, що представляють три рівні пошкодження будівель: незначні, середні та сильні.

Україна вже імплементує в своє законодавство європейські будівельні норми. Щоб полегшити оцінку проєктів і забезпечити узгоджене застосування стандартів по всій країні, всі, хто бере участь у відновленні, повинні керуватись українськими та

європейськими законодавчими нормами при плануванні своєї діяльності. Цей документ є закликом до всіх учасників, які є частиною процесу відновлення України.

Він спрямований насамперед до міжнародних донорів, заохочуючи їх до виділення фінансування на проєкти з відновлення, які відповідають високим стандартам з енергоефективності, відновлюваної енергетики, адаптації до зміни клімату та циркулярності.

Документ наводить рекомендації і для українського уряду, в яких наголошується на необхідності прискорення імплементації нормативно-правової бази з енергоефективності та стандартів сталого будівництва. 

Завантажити аналітику*

*Автор оригінального матеріалу англійською мовою Buildings Performance Institute Europe (BPIE) висловлює подяку Європейському кліматичному фонду за цілеспрямовану фінансову підтримку, а також DiXi Group за ґрунтовне рецензування та співпрацю, без яких цей звіт був би неможливий. Переклад матеріалу українською мовою забезпечив аналітичний центр DiXi Group за за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-