Передача Україні доходів від активів РФ: у Литві кажуть, що залишилися «лише технічні рішення»

Передача Україні доходів від активів РФ: у Литві кажуть, що залишилися «лише технічні рішення»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Єврокомісія та Рада Європи близькі до ухвалення рішення про виділення Україні прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

За його словами, цим установам залишилося «знайти лише технічні рішення». Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«Дискусії ще не закінчено. Але є певні кроки вперед… І зараз обговорюється питання, чи можна використати цей відсоток (доходів від заморожених активів РФ - ред.) для відновлення України. І якщо можна, з якого року слід брати прибуток - поточного, зароблених з початку війни чи навіть раніше», - сказав Ландсбергіс журналістам на пресконференції.

Він вважає, що це рішення буде знайдено, оскільки політична декларація G7 завдала політичний тон у цьому напрямку.

При цьому глава МЗС визнав, що деякі попередні обговорення не дали результатів, «але певні тенденції у дискусії показують, що підстави (для оптимізму - ред.) є».

У вівторок Рада Європи ухвалила резолюцію щодо використання заморожених російських активів для відновлення України та створення Міжнародного компенсаційного механізму (International Compensation Mechanism) для здійснення цього процесу.

Читайте також: Росія має заплатити за шкоду, яку завдає Україні - міністри закордонних справ G7

Як повідомляв Укрінформ, в березні верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель запропонував, щоб 90% заморожених російських коштів були направлені на закупівлю зброї для України, а 10% - на відновлення країни.

Передбачається, що у разі схвалення пропозиції вже 2024 року Україна може отримати 2,6 млрд євро, а перший мільярд надійде до країни вже у липні. Наразі у Бельгії заморожено активів російського центрального банку на суму 190 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-