Швейцарія виділить понад $5,5 мільярда на підтримку України до 2036 року

Швейцарія виділить понад $5,5 мільярда на підтримку України до 2036 року

Укрінформ
Швейцарія планує виділити 5 млрд швейцарських франків (понад 5,5 млрд доларів) на відновлення і підтримку України до 2036 року.

Про це повідомляється на сайті Федеральної ради Швейцарії, передає Укрінформ.

«Швейцарія надає гуманітарну допомогу та підтримує економічний розвиток та довгострокове відновлення України з початку війни у лютому 2022 року. Відповідно до рішення Федеральної ради, прийнятого на засіданні 10 квітня, ця підтримка буде посилена протягом наступних 12 років. До 2036 року на ці цілі планується виділити 5 мільярдів швейцарських франків», - йдеться у пресрелізі.

Як перший крок, до 2028 року буде виділено близько 1,5 мільярда швейцарських франків.

За оцінками Світового банку, кошти, необхідні для відновлення України, оцінюються в 486 мільярдів доларів (близько 440 мільярдів швейцарських франків).

На сьогодні Швейцарія виділила близько 3 млрд швейцарських франків на підтримку України та людей, які постраждали від війни.

У заяві нагадали, що Швейцарія та Україна спільно започаткували широкомасштабний процес політичного відновлення на Конференції з питань відновлення України в Лугано в липні 2022 року. Присутні 59 делегацій держав та міжнародних організацій погодили принципи, які заклали наріжні камені процесу політичного відновлення.

На своєму сьогоднішньому засіданні Федеральна рада також доручила МЗС та Міністерству економіки розробити спільну програму для України, яка включатиме відповідні механізми нагляду. «Ця програма має забезпечити цільову та ефективну підтримку і ґрунтуватися на семи принципах Лугано: партнерство, фокус на реформах, прозорість, підзвітність та верховенство права, демократична участь, залучення багатьох зацікавлених сторін, гендерна рівність та інклюзивність, а також сталість», – йдеться у заяві.

Читайте також: Швейцарія приєднається до ініціативи спільної європейської ППО «Небесний щит»

Як повідомляв Укрінформ, у січні президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Берні заявила, що Швейцарія запланувала виділити 1,5 млрд франків (близько 1,75 млрд доларів) на підтримку України в рамках міжнародної співпраці у 2025-2028 роках.

Торік у вересні Федеральна Рада оголосила гуманітарне розмінування пріоритетом і затвердила розрахований на чотири роки пакет допомоги обсягом 100 млн франків. Президентка Швейцарії також поінформувала, що в жовтні 2024 року в Женеві відбудеться конференція з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-