Агентство відновлення зможе створити закупівельну організацію - рішення уряду

Агентство відновлення зможе створити закупівельну організацію - рішення уряду

Укрінформ
Кабінет Міністрів удосконалив низку положень щодо функціонування системи публічних закупівель, зокрема Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури отримало можливість створити централізовану закупівельну організацію (ЦЗО) для робіт і послуг.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 2 квітня 2024 року, повідомляє Укрінформ з посиланням на Мінекономіки.

«Постанова уряду надає можливість Держагентству відновлення та розвитку інфраструктури України створити централізовану закупівельну організацію, яка буде проводити закупівлі робіт та послуг в інтересах замовників, підпорядкованих Держагентству, шляхом проведення відкритих торгів та закупівель за рамковими угодами. Надалі Кабмін буде визначати перелік робіт та послуг, а також перелік замовників, для яких закупівля через централізовану закупівельну організацію стане обов'язковою», - пояснила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Документом вносяться також зміни до особливостей закупівель, які направлені на удосконалення здійснення публічних закупівель. Зокрема, розмежовується строк оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів та тендерної документації для товарів, послуг та робіт.

Для товарів і послуг мінімальний строк залишається 7 днів, а для робіт збільшився до 14 днів. Пов’язано це з тим, що закупівлі робіт технологічно складніші, тому потребують від учасників більше часу та ресурсів для оцінки вартості пропозиції та формування документів для участі в закупівлі.

Замовникам повертається право здійснювати публічні закупівлі товарів, послуг, робіт, незалежно від їх вартості, шляхом застосування відкритих торгів із публікацією оголошення англійською мовою, що покращить умови участі в закупівлях нашим іноземним партнерам.

Ще одне нововведення стосується уникнення дискримінації учасників. Постановою встановлюється, що замовники не можуть в тендерній документації встановлювати вимоги, що обмежують нижню межу ціни тендерної пропозиції учасника процедури. Ця норма покликана прибрати маніпуляції з боку державних замовників, які мали місце на закупівлях електричної енергії.

Читайте також: У Міноборони закликали бізнес звертатися з ініціативами щодо покращення політики закупівель

Як повідомлялося, державна установа «Професійні закупівлі», впродовж 2017-2018 років виконувала функції централізованої закупівельної організації в рамках пілотного проєкту. На основі успішного закінчення пілотного проєкту Кабінетом Міністрів України від 27.18.2018 було прийнято Постанову № 1216 «Про особливості створення та діяльності централізованих закупівельних організацій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-