Україна і Швейцарія запускають проєкт для підтримки реформи профосвіти

Україна і Швейцарія запускають проєкт для підтримки реформи профосвіти

Укрінформ
Міністерство освіти і науки України разом зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE запускає напрям “DECIDE: ПРОФТЕХ” з підтримки реформи професійної освіти для підвищення її престижності.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Укрінформ

Швейцарія виділяє на реформування профтехосвіти в Україні 2 млн франків (понад 80 млн грн).

За словами заступника міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитра Завгороднього, реформа професійної освіти є пріоритетом уряду України. Доказом цього є інвестиції у сферу, які не припиняються навіть в умовах повномасштабної війни.

“У період післявоєнного відновлення нам знадобиться чимало кваліфікованих робітників із сучасними знаннями і навичками. Але дбати про задоволення цих потреб потрібно вже зараз”, - наголосив він і подякував Швейцарії за підтримку реформи професійної освіти, розширення проєкту DECIDE на новий напрям, присвячений профосвіті.

Зазначається, що проєкт DECIDE надасть експертну й технічну підтримку Міністерству освіти та науки для впровадження реформи професійної освіти на національному рівні.

У рамках реформи планується передати заклади професійно-технічної освіти з державної в комунальну власність. Також реформа передбачає розвиток системи навчально-методичних центрів, удосконалення нормативної бази та розроблення нової моделі формування регіональних мереж.

Читайте також: МОН визначило перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни

За словами директора програми співробітництва посольства Швейцарії Андреаса Хубера, для відновлення й відбудови України вкрай важливо мати підготовлених фахівців робітничих професій. У Швейцарії професійну освіту обирають 75% учнів.

“Для того, щоб підняти престиж професійної освіти в Україні, потрібно докорінно змінити не тільки освітню інфраструктуру, зміст освіти, а також побудувати дієву систему карʼєрного супроводу (career guidance)”, - наголосив він.

У межах ініціативи відбудеться пілотування моделей співробітництва обласних державних адміністрацій, територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу задля розвитку системи кар’єрного супроводу учнів.

Регіонами-партнерами, які долучаться до пілотування системи, обрали Полтавську, Одеську, Івано-Франківську, Чернігівську, Київську та Львівську області.

Громади-партнери отримають грант та експертний супровід на організацію заходів із профорієнтації, долучать фахівців до професійних програм з підготовки кар’єрних радників.

У закладах загальної середньої освіти громад-партнерів запровадять систему супроводу учнів у виборі професії у співпраці з провідними українськими експертами та фахівцями Цюрихського педагогічного університету (Швейцарія).

Читайте також: В Україні стартував проєкт профосвіти Skills4Recovery

Пілотування системи кар'єрного супроводу відбуватиметься до кінця 2024 року.

Проєкт DECIDE впроваджується Громадським об'єднанням DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки посольства Швейцарії в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Швейцарське агентство розвитку та співробітництва надасть Чернігову в межах ініціативи DECIDE “Шкільний бюджет на дитячі мрії” 60 млн грн для відновлення шкіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-