МОН визначило перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни

МОН визначило перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни

Укрінформ
Визначено перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відбудови країни.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Укрінформ.

"Визначено перші 72 профтехи, які отримають 500 млн грн державних коштів на оновлення майстерень. Трансформація закладів відбувається в межах проєкту #100 майстерень. Уже наприкінці весни вони розпочнуть масштабні оновлення навчальних приміщень, а в наступному навчальному році в них зможуть здобувати освіту всі охочі", - йдеться у повідомленні.

Решту 28 профтехів, майстерні яких буде оновлено за кошти міжнародних партнерів і бізнесу, ще обирають.

Як зазначив міністр освіти та науки Оксен Лісовий, мета проєкту — створити умови для підготовки фахівців, яких сьогодні критично бракує на ринку праці, і дати поштовх для розвитку профтехосвіти загалом.

Найпопулярніші напрями, за якими будуть створені майстерні в 72 профтехах: сільське господарство — 14 майстерень; громадське харчування — 10 майстерень; промисловість та машинобудування — 7 майстерень; будівництво та автомобільний транспорт — 6 майстерень.

Майстерні будуть також створені за такими профілями, як зварювання, металообробка, деревообробка тощо.

Також цьогоріч буде створено дві майстерні за профілем оператор дистанційно керованих апаратів, тобто оператор цивільних дронів. Професію планують ліцензувати в 2024 році. За цим напрямом майстерні оновлять в Тернопільському професійному коледжі з посиленою військовою та фізичною підготовкою і Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки.

Гайдлайни щодо вигляду майбутніх майстерень розробить МОН спільно з урбан-бюро BigCityLab. Це дасть змогу зробити приміщення інноваційними, технологічними та зручними для навчання. Також спільно з дизайн-бюро Spiilka МОН оновить дизайн сайтів профтехів.

Читайте також: У найближчі чотири роки на відбудову України планують залучити понад €38 мільярдів

Як повідомлялося, проєкт #100 майстерень, метою якого є оновлення майстерень закладів професійної освіти, стартував у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-