Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Київщина стає унікальним регіоном, де відновлення триває з весни 2022 року і з попелу повстають тисячі об’єктів. Укрінформ продовжує розповідати про відбудову міст і містечок столичної області.

Укрінформ вже понад рік відстежує, як після окупації ворогом триває відновлення міст і районів Київщини. Про те, як відбудували чи не найбільш відому вулицю у світі у містечку Буча, ми розповіли у нашій публікації.

Про те, як зацвів тюльпанами ландшафтний парк, де росіяни під час окупації влаштували базу, ми раніше писали тут.

Про те, як живе село, що прийняло на себе воду з-під підірваної заради інтересів оборони столиці дамби, писали у цьому огляді.

Міста-супутники, які першими прийняли бій при обороні столиці, напівзруйновані або знищені вщент вулиці, кожна із своєю трагедією звірячих вбивств та катувань, знову розквітають попри постійні повітряні тривоги.  

Вони наче підтверджують і репутацію країни, і нашу здатність облаштовувати власне життя навіть під час війни. До вашої уваги наш репортаж з Ірпеня, про нові мости, садочок з басейном та «Шанхай», який став євровулицею.

МАТЕРІАЛИ УКРІНФОРМ

За два роки повномасштабної війни волонтери «Добробату» набули досвіду, який дасть їм змогу в майбутньому відбудовувати всю країну.

Запоріжжя. Фото Дмитра Смольєнка
Запоріжжя. Фото Дмитра Смольєнка

Кожен з волонтерів «Добробаут» мріє відновити регіон, у якому живе і працює. Та поки триває війна, більшість глобальних планів поставлено на паузу. Осередки волонтерського руху є у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях. Сьогодні у лавах добробатівців – понад 40 тисяч людей, зокрема й іноземці.

Укрінформ поспілкувався з волонтерами «Добробату» у Запоріжжі та попросив їх поділитися своїми історіями.

Лариса Бортовик. Фото пресслужба “Добробату”

Лариса Бортовик. Фото пресслужба “Добробату”

Баштанка оживає: як безстрашні люди відновлюють рідне місто

Цими днями виповнюється два роки, як жителі міста Баштанки на Миколаївщині, озброєні стрілецькою зброєю, мисливськими рушницями і «коктейлями Молотова», зупинили колону російської бронетехніки і не дали окупувати своє місто та просунутися вглиб України. Відтоді вислів «Пофіг танки – ми з Баштанки» розлетівся країною і став крилатим.

Баштанка. Фото Алли Мірошниченко

Баштанка. Фото Алли Мірошниченко

Згодом розлючені росіяни, щоб помститися за свою поразку, намагалися зрівняти місто з землею, оскаженіло обстрілюючи з різних видів зброї.

Один з найпотужніших ворожих ударів по Баштанці стався 13 березня 2022 року, коли ворожий літак скинув шість 250-кілограмових фугасних бомб в район житлової забудови.

Баштанка. Фото Алли Мірошниченко
Баштанка. Фото Алли Мірошниченко

Сьогодні місто активно відбудовується, відновлює підприємництво, допомагає Силам оборони і планує розвиватися далі. Про те, які виклики доводиться долати баштанцям на цьому шляху – у розповіді кореспондентки Укрінформу.

НОВИНИ УКРІНФОРМ

Італія виділить 45 мільйонів євро на відбудову історичного центру Одеси, пошкодженого внаслідок війни.

Фото МКІП
Фото МКІП

Проєкт містить три частини: реставрацію Спасо-Преображенського кафедрального собору, захист та цифровий облік 52 об’єктів культурної спадщини, що увійшли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО під загрозою, а також розробку майстер-плану для міста.

Нагадаємо, влітку 2023 року внаслідок російського обстрілу, сталося руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору. Російська ракета поцілила у вівтар – він повністю знищений. Пошкоджено всю конструкцію будівлі. Президент у липні відвідав храм і звернувся до партнерів у Європі долучитися до відбудови.

Дивіться відео Укрінформ

СОЦМЕРЕЖІ УКРІНФОРМ

Куди звертатися, якщо вибухом вибило скло?

Через російські обстріли будинки та квартири українців постійно страждають. Одна з найпоширеніших нині проблем — вибиті вибуховою хвилею вікна. Хто може оперативно допомогти, які матеріали варто мати вдома та як отримати гроші на нові вікна від держави?

Укрінформ разом з Центром стратегічних комунікацій підготували слайди з порадами. Зберігайте пост і поширюйте корисну інформацію.

Ілюстрація @sasanisimova
Ілюстрація @sasanisimova

ФОТО УКРІНФОРМ

Відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі. Придбати фото можна у фотобанку.

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами про відбудову України очікуйте 26 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-