Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
11 областей України отримають гроші за програмою відновлення - уряд підтримав фінансування 136 регіональних проєктів.

Подія тижня

Кабінет Міністрів спрямував майже 4,5 млрд грн на програми регіонального відновлення місцевим бюджетам 11 областей України. Джерелом субвенції є кошти, виділені Європейським інвестиційним банком в межах спільної програми «Програма з відновлення України». Пріоритет надається закладам освіти, охорони здоров’я, об’єктам життєзабезпечення населення у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях.

МАТЕРІАЛИ УКРІНФОРМ

Учасники Коаліції громадських організацій «На лінії зіткнення»
Учасники Коаліції громадських організацій «На лінії зіткнення»

Хто і як відновлюватиме Донеччину і Луганщину

Чи вірять внутрішньо переміщені особи, що повернуться до своїх напівзруйнованих міст? Складно казати за всіх вимушених переселенців.

Але в повернення вірять громадські організації. Зокрема – Коаліція громадських організацій «На лінії зіткнення». Вірять аж так, що вже тепер вимагають від обласної влади долучити їх до процесу укладання планів майбутнього відновлення регіону.

«Людина б’ється як риба об лід», бо надто пряма у відстоюванні своїх поглядів, - так описали виконавчого директора коаліції Андрія Грудкіна, з яким власкор Укрінформу мав бесіду.

НОВИНИ УКРІНФОРМ

Мешканка модульного містечка
Мешканка модульного містечка "Ластівка" в Ірпені. Фото Павла Багмута

В Ірпені відбулася регіональна конференція з відновлення будинків і забезпечення житлом переселенців

Учасники озвучили проблеми та шляхи їх розв'язання у рамках проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для ВПО».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)» реалізується Київським міським осередком ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» з серпня 2023 року, завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах фінансової підтримки Посольства Великої Британії.

Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.  Проєкт покликаний забезпечити вирішення поточних проблем ВПО та інших незахищених категорій громадян в реалізації їх права на житло, в поєднанні з розробкою місцевих моделей для органів влади, які б посилювали її спроможність у вирішенні  проблем та подальшої реконструкції житлового фонду, як довготривалого елементу реконструкції країни.

"Викликами проєкту стали: недостатня кількість коштів для відновлення і відбудови житла/надання компенсацій; непроста система соціального житла, відсутність соціального житла в громадах; необхідний комплексний підхід до проблем ВПО і тих, хто втратив житло - ринок праці, психологічна допомога, соціальна адаптація", - голова правління КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» Тетяна Бойко.

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Литва відбудувала садочок в Ірпені за 4,4 млн євро

Під час регіональної конференції «Відновлення житлових будинків та забезпечення житлом ВПО: проблеми та шляхи їх розв’язання» Укрінформ відвідав дитячий садочок Рута в Ірпені, який був відбудований завдяки Литві.

ФОТО УКРІНФОРМ

Так виглядає модульне містечко «Ластівка» взимку, побудоване завдяки міжнародним партнерам з Польщі й Фінляндії. Заселення внутрішньо переміщених осіб та частини мешканців з Ірпеня розпочалося в травні 2023 року.

Помешкання повністю вмебльовані. Там є вітальня-студія з необхідною побутовою технікою, спальна кімната, а також вбиральня з душем. Зони для відпочинку.

Ірпінь, модульне містечко “Ластівка”. Фото Павла Багмута
Ірпінь, модульне містечко “Ластівка”. Фото Павла Багмута

За час окупації Ірпеня було пошкоджено 10,5 тисяч будівель, з яких 2501 зазнали повного або сильного руйнування, а збитки інфраструктури міста від війни оцінюються у 25,3 млрд гривень або майже $922 млн.

Відновлення житлових приватних будинків проходить в рамках проєкту «Житло для життя: комплексні рішення» за програмою «єВідновлення».

Ірпінь, фото Павла Багмута
Ірпінь, фото Павла Багмута

Зокрема, через російських окупантів без житла по вулиці Багірова в Ірпені залишилися понад 300 осіб. Комплексне будівництво на цій вулиці почалося у жовтні 2023 року. Капітальний ремонт зроблений у 31 приватному будинку, ще близько 40 будинків відбудовуються з нуля.

Ірпінь, вулиця Багірова. Фото Володимира Тарасова
Ірпінь, вулиця Багірова. Фото Володимира Тарасова

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний дайджест з відбудови України очікується 19 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-