Комплексне відновлення: як відбудовують цілий мікрорайон в Ірпені

Комплексне відновлення: як відбудовують цілий мікрорайон в Ірпені

Укрінформ
Ремонт будинків відіграє вирішальну роль у психологічному відновленні людей разом зі структурою громад, понівечених війною, - відзначає Філіппо Гранді

В Ірпені Київської області біля житлового комплексу “Ірпінські Липки” триває комплексне відновлення всієї вулиці, де внаслідок російських обстрілів не вціліло жодного будинку.

Два роки тому росіяни розстрілювали вулицю Багірну з градів, мінометів та артилерії. Тут не лишалося жодного вцілілого будинку. Із початком бойових дій в Ірпені без житла залишились понад 300 мешканців.

КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ УЖЕ ЗРОБИЛИ У 31 ПРИВАТНОМУ БУДИНКУ, ЩЕ БЛИЗЬКО 40 ПОБУДУЮТЬ ІЗ НУЛЯ

Більша частина людей уже повернулися до своїх відремонтованих домівок. Проєктні роботи почалися у червні, а будівництво – у жовтні 2023 року. Капітальний ремонт зроблений у 31 приватному будинку, ще близько 40 будинків відбудовуються з нуля.

Інженер технагляду від Київської міської ради Віктор Колпак зауважив, що новий будинок можна звести менше ніж за рік. Він розповів, що будівництво включає фасадні роботи, утеплення будинку, каналізаційні роботи, водопостачання, газопостачання, штукатурні роботи тощо. Також у нових будівлях буде все необхідне для життя – тепла підлога, котел, пральня, посудомийна машина. Будинки зводять з урахуванням воєнного часу – у них буде підвал, який можна використовувати як укриття.

Заплановано також відновлення самої вулиці, тротуару й облаштування сучасного освітлення.

Домівка пані Римми – одна серед тих, яку вже відновили. Дім утеплили, зробили дах, пробитий снарядом, встановили нові вікна й двері. Жінка була тут до середини березня 2022 року і разом із сином допомагала військовим.

“Усі лопати мої були на територіальній обороні. Син разом з іншими хлопцями нагрібали пісок, робили барикади. У дворі робили коктейлі Молотова. Територіальна оборона приїжджала та забирала. Захищали місто як могли”, – розповіла жінка.

На блокпості “Жираф”, що розташований поблизу, загинуло 20 хлопців з територіальної оборони Ірпеня. На вулиці Багірова боїв не було. Українські військові не пустили сюди ворога, але росіяни повністю знищували цей мікрорайон градами, артилерією та мінометами.

“Я вважаю, що наші хлопці – Герої України. Вони віддали своє життя, але не пустили ворога в Ірпінь. Місто отримало високу нагороду “Місто-герой” завдяки нашим військовим. Більшість хлопців загинули тут від пострілів танків або артилерії”, – підкреслив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Олександр Маркушин
Олександр Маркушин та Руслан Кравченко

Він висловив упевненість, що вулиця Багірова стане однією з найкращих вулиць Ірпеня.

ВІДНОВЛЕННЯ МІКРОРАЙОНУ – ПРИКЛАД КОМПЛЕКСНОЇ ВІДБУДОВИ

Проте процес будівництва ще триває. До кінця другого кварталу 2024 року Київська обласна військова адміністрація планує повністю закінчити цей проєкт і переходити до відбудови інших районів та мікрорайонів.

Очільник Київської ОВА Руслан Кравченко зазначив, що ця локація – приклад комплексного відновлення із залученням всіх міжнародних партнерів.

“У цьому мікрорайоні залучені кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, Міжнародної організації з міграції, United24 тощо. Ми отримали від некомерційної організації Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фондом Говарда Г.Баффетта (HGBF) вікна на суму 1 млн дол. для встановлення на об’єктах. УВКБ ООН долучилися до придбання будівельних матеріалів на суму 2,5 млн дол.", – розповів Кравченко.

УВКБ ООН НАДАЛО БУДМАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ 70 БУДИНКІВ

Після деокупації Ірпеня Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надало будівельні матеріали для відновлення та реконструкції 70 приватних будинків на цій вулиці.

Комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді зазначив, що у липні 2022 року був тут і бачив усі руйнування, заподіяні росіянами. 

Філіппо Гранді
Філіппо Гранді

“Тут все було зруйновано, роботи з відновлення тільки розпочиналися. Сьогодні я вражений результатами, які побачив”, – сказав Гранді.

Із наближенням третього року повномасштабної війни Росії проти України Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надає пріоритет програмі ремонту будинків, завдяки якій люди та сім’ї мають змогу залишитися та відремонтувати власні будинки, або повернутися до них після вимушеного переміщення в межах України або після перебування як біженці за кордоном через вторгнення Росії.

“Ремонт будинків відіграє вирішальну роль у психологічному відновленні людей разом зі структурою громад, понівечених війною. Я був шокований масштабами побачених руйнувань. Коли я повернувся сюди та побачив відновлення міста, знову переповненого людьми, це вселило в мене надію й засвідчило, як УВКБ ООН сприяє рішучості людей та громад щодо відновлення й відбудови”, – сказав Гранді.

У співпраці з урядом України, регіональною та місцевою владою УВКБ ООН разом із партнерами завершили ремонт понад 27 500 будинків по всій країні з початку масованої ескалації війни в лютому 2022 року, і ця кількість зростає щотижня.

Зокрема у таких регіонах, як Київська, Миколаївська, Чернігівська, Сумська та Харківська області відбулися ремонтні та відновлювальні роботи, що зосереджені насамперед на ремонті приватних будинків, а також багатоповерхових будівель, де здебільшого були замінені та оновлені вікна.

Окрім довгострокових ремонтів будинків та багатоповерхових будівель, УВКБ ООН також надає матеріали для екстреного ремонту одразу після атак, як це було після нещодавніх обстрілів у Харкові, Кривому Розі та Одесі.

Анастасія Ракута, Ірпінь
Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-