Відбудова у Гостомелі: начальник Київської ОВА розкритикував підрядників після перевірки

Відбудова у Гостомелі: начальник Київської ОВА розкритикував підрядників після перевірки

Фото
Укрінформ
Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко розкритикував підрядників, які зневажливо ставляться до відбудови зруйнованих загарбниками обʼєктів.

Про це він написав у " rel="nofollow" target="_blank">Фейсбуці за результатами перевірки спеціальної комісією ОВА процесу відновлення трьох будинків у Гостомелі, передає Укрінформ.

«Коли бачу, як деякі підрядники зневажливо ставляться до відбудови обʼєктів, які зруйнували росіяни, хочеться їх самих переселити в такі «відновлені» будинки. Без працюючих розеток у квартирах, із проблемами з каналізацією, з дірками в стінах та стелі. І щоб при цьому при погіршенні погодних умов – заливало», – зазначив Кравченко.

За його словами, у пʼятиповерховому будинку на вул. Проскурівськй, 4 роботи розпочалися в червні. Тут передбачені частковий демонтаж плит покриття, вентиляційних каналів, відновлення демонтованих частин будівлі, заміна даху, вікон, дверей, утеплення фасаду, облаштування інженерних мереж та ремонт понад 30 квартир.

«Фасадні роботи ведуться активно і значних зауважень у мешканців у цій частині немає. Але якість робіт не витримує жодної критики. Після того, що побачив у деяких квартирах, виникло бажання одразу розірвати договір із такими «ремонтниками». В одних квартирах немає взагалі електрики, а в інших – люди бояться щось вмикати в розетки. Бо через надмірну напругу може згоріти техніка. У низці квартир проблеми з каналізацією. Від зауважень людей виконроби відмахуються і ще, як виявилося, грубіянять», – наголосив очільник ОВА.

Він звернувся до представників прокуратури розпочати провадження щодо ефективності використання коштів. Крім того, підрядник має тиждень, щоб збільшити кількість працівників і виправити ситуацію з внутрішніми роботами.

«Технагляду доручив «жити» на обʼєкті. До постійного контролю попрошу долучитися і ПРООН. Якщо за тиждень не побачу перших результатів – розірвемо договір», – заявив начальник ОВА.

Спеціальна комісія перевірила також процес відбудови за кошти UNITED24 ще двох обʼєктів.

Зокрема, у п’ятиповерховому будинку на 63 квартири на вул. Рекунова, 1 роботи розпочались у травні. Тут передбачено будівництво нових стін, влаштування перегородок, відновлення даху, заміну вікон, пошкоджених балконів та лоджій, утеплення фасаду, перекриття тощо.

«Суттєвих зауважень щодо якості робіт немає. Водночас відставання від графіка – 3 місяці. Здати об’єкт мали цього року. Однак на старті робіт кількість робітників була замалою. Дав підряднику термін до лютого надолужити все і здати будинок», – наголосив Кравченко.

Ще один обʼєкт – п’ятиповерхівка на 60 квартир, що на Проскурівській, 11. Роботи тут розпочалися навесні. Передбачені облаштування даху, відновлення пошкоджених перегородок у квартирах, заміна перегородок лоджій, опорядження стелі, стін та підлог у низці квартир, заміна опорядження у приміщеннях загального користування тощо.

За словами Кравченка, це один із будинків, де роботи ведуться найкраще і вже перебувають на фінальному етапі. Під час складання першого варіанту проєктно-кошторисної документації 9 квартир не були включені до переліку робіт. Тепер ситуацію виправили, у цих оселях також буде проведений ремонт.

Є певні зауваження щодо системи опалення, однак підрядник гарантував, що це питання вирішить. Крім того, він облаштував просторе укриття під будинком, яким зможуть користуватися не лише мешканці цього будинку, а й прилеглих.

«Усіх попередив: за порушення доведеться відповідати. Кожному! Не треба вважати, що я заплющуватиму очі на неякісні роботи, порушення умов договорів тощо», – підкреслив начальник Київської ОВА.

Читайте також: На Київщині спецкомісія перевірила хід відбудови 26 об’єктів

Як повідомлялося, на Київщині внаслідок російської агресії пошкоджено та зруйновано понад 28 тис. обʼєктів. Уже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності понад 13 тисяч.

У межах програми UNITED24 передбачена відбудова 18 багатоповерхівок. Наразі роботи активно ведуться на 17 об’єктах.

Понад місяць тому спецкомісія розпочала перевіряти об’єкти, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Уже перевірили 23 із 56 об’єктів. Замовник робіт – Київська обласна військова адміністрація.

До складу комісії входять правоохоронні органи, технагляд, представники Держпраці, Спостережної ради з питань відбудови при КОВА, ДТЕКу тощо.

Фото: Руслан Кравченко - голова Київської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-