Український досвід післявоєнної відбудови буде унікальним – архітектор

Український досвід післявоєнної відбудови буде унікальним – архітектор

Укрінформ
Український досвід післявоєнної відбудови зруйнованих російськими окупантами міст буде унікальним.

Про це в ефірі Українського Радіо сказав архітектор Олег Гречух.

На його думку, зруйновані свого часу війнами, пожежами, землетрусами Рим, Лондон, Чикаго, Сан-Франциско, Берлін, Токіо, Варшава мали інший бекграунд, ніж, наприклад, знищені російськими окупантами Бахмут, Мар’їнка, Попасна.

"Наш досвід потрібно розвивати, нас ще треба навчати. Наприклад, естонське агентство з міжнародної співпраці фінансує також і навчання українських архітекторів, які хочуть займатися відбудовою, щоб вони нарешті діджиталізувалися і зрозуміли, як працює європейський ринок", - зазначив він.

Експерт вважає, що потрібно відкрити наш ринок, аби ми могли отримувати послуги, зокрема, й від консультантів та проєктантів. "Вони мають зайти до нас зі своїми нормами, а не адаптувати їх до радянської спадщини, від якої ми прагнемо відійти", - додав він.

За словами Гречуха, у незалежній Україні дуже багато часу було згаяно на ностальгію та політичні ігри, й архітектори на сьогодні не відстоюють свої права, а працюють фактично на забудовників, які їх "годують".

Читайте також: Корейська компанія Ssangyong готова долучатися до відбудови в Україні

Як повідомлялося, прямі збитки, завдані інфраструктурі України через повномасштабне російське вторгнення, за оцінками Київської школи економіки (KSE Institute), перевищили $150 млрд, майже $56 млрд із них – втрати житлового фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-