Із 11 закладів освіти в Ізюмі більш-менш цілими лишилися чотири

Із 11 закладів освіти в Ізюмі більш-менш цілими лишилися чотири

Репортаж
Укрінформ
Усю систему опалення ліцею зрізали окупанти, які жили в його підвалі

Ліцей №11 у понівеченому Ізюмі на Харківщині працівники та місцева влада називають одним із чотирьох закладів, який “більш-менш уцілів”. Це у порівнянні з іншими, повністю зруйнованими. Цей заклад почали відбудовувати першим. Колектив і комунальники розгребли та вивезли тонни сміття, підрядники – вставили вікна та зробили новий дах.

Як виглядає заклад і які перспективи має, розповіли журналістам Укрінформу ізюмські посадовці.

БАТАРЕЇ ОКУПАНТИ ЗРІЗАЛИ ТА ПІДГОТУВАЛИ ДЛЯ ВИВЕЗЕННЯ

Будівля ліцею №11 отримала пошкодження вже у перший тиждень повномасштабного вторгнення. На початку березня 2022-го, коли загарбники частково захопили місто, сюди вселилися російські військовослужбовці.

Директор Олена Андрушок одночасно і з сумом, і з оптимізмом показує будівлю:

- Я розумію, що не руїна, як інші школи, але всі приміщення – в такому стані, що навчання неможливе. Звичайно, зараз уже не порівняти з тим, як було рік тому. Закінчується ремонт даху, замінили всі вікна. Але ще багато роботи.

 Олена Андрушок
Олена Андрушок

Пані Олена й сама колись закінчувала цей заклад, тут було її перше місце роботи, навіть ще до вступу в педуніверситет, а з третього курсу, коли перевелася на заочне відділення, вона вже не полишала ці стіни. Останні вісім років обіймає посаду директора.

У приміщеннях після хазяйнування окупантів потрібно робити ремонти.

- Не можна передати словами ті враження від побаченого після звільнення міста… Не було жодних дверей, їх зірвали і витягли в окопи – ходити, щоб не по багнюці. Так само зробили з кришками парт. Позривали лінолеум у кабінетах, встелили ним підвал – там розмістили вони свої двоповерхові нари, жили, – говорить Андрушок.

Звісно, загарбники вкрали всю комп'ютерну техніку. Українські підручники вивезли.

Та головне – знищена система опалення. Спершу вона розмерзлася, бо росіяни знищили котельню авіаударами. А після потрапляння в школу окупанти зрізали труби та батареї по всій триповерховій будівлі.

- Охайненько так їх склали. Очевидно, хотіли вивезти на металобрухт, заробити. Не встигли. Більше ніяких пояснень цьому немає, – зазначає керівник.

Повністю знищений у ліцеї харчоблок, відремонтований за кілька років до вторгнення.

- Була нова плитка – й на стінах, і на підлозі. Стільки обладнання замінили! – зітхає пані Олена.

ЗАКЛАДИ В ІЗЮМІ ОБЄДНУЮТЬ ТА РЕМОНТУЮТЬ

До повномасштабної війни у закладі навчалося 460 дітей, зараз – 743, із них 420 – фізично знаходяться в Ізюмі.

Оскільки половина шкіл втратили свої будівлі, заклади в Ізюмі об’єднують. У перспективі – після капітальних ремонтів діти зможуть навчатися офлайн.

- Нас об'єднали з ліцеєм №12. Відповідно збільшився й колектив: зараз 60 педагогічних працівників, було – 35. Майже всі вчителі повернулися до роботи, дехто залишається в інших областях чи на території європейських країн, але всі викладають онлайн, – говорить Олена Андрушок.

Валерій Марченко
Рольф Холмбо і Валерій Марченко

Начальник Ізюмської міської військової адміністрації Валерій Марченко зазначає, що 11-ий ліцей – перший навчальний заклад, який почали ремонтувати в місті.

- Залучені були кошти з різних джерел: міський та обласний бюджети, грантові кошти Європейськього Союзу. Плануємо, що всі роботи завершимо до кінця цього року, – говорить керівник.

Петер Вагнер
Петер Вагнер

Нещодавно побували в Ізюмі директор Служби інструментів зовнішньої політики ЄС Петер Вагнер і голова Консультативної місії ЄС в Україні Рольф Холмбо. З керівництвом Ізюмської громади європейські посадовці обговорювали головні виклики на зараз: входження в опалювальний сезон, розмінування, а також відбудову шкіл.

- Ми тут не тільки для того, щоб провести першочергову оцінку та дослідити можливості, в чому саме ми можемо допомогти у регіоні, але також, щоб засвідчити глибоку повагу та підтримку українцям – через ті випробування, які ви пройшли, жертви, і через ту роботу, яку ви робите, та яких успіхів досягли. Це насправді героїчні зусилля – звільнення Ізюма та інших українських територій. І ми будемо підтримувати вас і надалі в цій боротьбі, – сказав Вагнер.

Рольф Холмбо зауважив, що приємно вражений тим, як у місті відбувається стабілізація умов життя, а також підготовка до відбудови.

- Ми плануємо збільшити обсяги нашої підтримки, які надаватимуть як на центральному рівні уряду України, так і місцевим громадам. І це також стосуватиметься територій, які деокупують у майбутньому, – додав Холмбо.

Начальник Ізюмської МВА сподівається, що Європейський Союз допоможе місту, зокрема, з відбудовою шкіл і будівництвом бомбосховищ у навчальних закладах.

- Із 11 закладів освіти, які ми мали до війни, більш-менш цілими, умовно, залишилися чотири, вони теж не в дуже доброму стані. Ми самостійно їх не в змозі відбудувати. Проблемою залишаються бомбосховища, бо в наших закладах їх не було взагалі. Організація безпекового простору для навчання – надважливе завдання, – говорить Марченко.

Загалом на відновлення чотирьох ліцеїв потрібно щонайменше 200 млн грн. Це без урахування нових меблів, приладдя та техніки.

Юлія Байрачна, Харків – Ізюм
Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-