Швеція має широкий спектр машинобудування, що важливо для відбудови України - Шурма

Швеція має широкий спектр машинобудування, що важливо для відбудови України - Шурма

Укрінформ
Швеція має широкий спектр машинобудування, що є надзвичайно важливим для відбудови України, адже наша країна потребуватиме величезну кількість обладнання.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма, коментуючи досягнути домовленості під час зустрічі Президента України та Прем'єр-міністра Швеції, передає Укрінформ.

"Швеція має дуже хороші не лише військові технології, а в першу чергу машинобудівні технології. Причому дуже широкий спектр від важкого машинобудування - це гірнича техніка, це класична вантажна техніка, всі знають такі бренди, як Volvo. Це хороша електроніка техніки, техніка Electrolux, це відома на весь світ компанія ABB – електротехнічне машинобудування. Тому в Швеції весь спектр машинобудування, повний портфель, що, власне кажучи, є надзвичайно важливо і критично для відбудови України. Тому що, в першу чергу, нам буде потрібна величезна кількість обладнання як для інфраструктури, так і для будівництва нових підприємств та заводів", - сказав Шурма.

Читайте також: Україна та Швеція підписали заяву про спільне виробництво CV90

Він зауважив, що зазвичай це обладнання продається не лише як інженерні рішення, а разом з фінансовими пакетами, які забезпечуються через експортно-кредитні агентства.

"І саме це одне з питань, які сьогодні ми підіймали зі шведською стороною, для того, щоб дійсно розширити кредитні ліміти та запустити програми повноцінної співпраці й фінансування через експортно-кредитні агентства", - сказав Шурма.

Він нагадав, що є позитивні приклади такої співпраці, зокрема з Італією та Японією, які через свої агентства відкрили великі ліміти в понад мільярд доларів, наразі триває розробка конкретних проєктів.

"Власне, такий же досвід ми хочемо реалізувати зі Швецією, оскільки величезна кількість компаній з хорошим обладнанням Volvo, Sandvik, SKF, Alfa Laval, Atlas Copco і ще десятки інших, обладнання, яких буде цікаво для відбудови України", - сказав Шурма.

Читайте також: Швеція готова допомогти Україні з постачанням насосного обладнання - Зеленський

За його словами, стосовно допомоги мова йде про мільярди доларів, але в нинішньому візиті фокус обговорення був зосереджений на приватному секторі.

"Тобто конкретні приватні компанії повинні приймати рішення, які саме інвестиції робити. А якщо ми візьмемо весь портфель, який ми проговорили, а також деякі інші сегменти, зокрема я хотів би зупинитись теж на «зеленій металургії», тому що саме шведські компанії, такі як SSAB, H2 Green Steel, вони були піонерами у світі, першими заявили про плани переходу на зелену технологію виробництва сталі. Це ще потенційно мільярди доларів. Відповідно, наше завдання – створити такі умови, щоб цим компаніям було вигідно приходити в Україну", - сказав заступник керівника Офісу Президента.

За його словами, шведська сторони на перших етапах має ухвалити певні політичні рішення для цього.

"Ми бачимо, що це є декілька десятків напрямків і проєктів вартістю в 5, 6, 7, 8 мільярдів євро. Але конкретні цифри будемо говорити тоді, коли будуть вже конкретні проєкти", - сказав Шурма.

Читайте також: Зеленський на переговорах із прем’єром Швеції обговорить оборонну співпрацю

За його словами, Україна може бути цікавою західним партнерам саме з точки зору великих ресурсів: території, кваліфікації людей, покладів корисних копалин, зокрема таких, як літій, графіт. Не останнім фактором, за його словами, є і питання логістики

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 19 серпня Президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом в Швеції, де він провів зустріч з Прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-