Компенсації за знищене житло: у громадах запрацювали комісії

Компенсації за знищене житло: у громадах запрацювали комісії

Укрінформ
Із 15 серпня розпочали роботу комісії, які оглядатимуть знищене житло для ухвалення рішення щодо надання відповідної компенсації.

Про це у Фейсбуці повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, передає Укрінформ.

«Із сьогоднішнього дня в громадах починають працювати спеціальні комісії з розгляду питань щодо компенсацій за знищене житло. Це означає, що вже у найближчий місяць з українцями, які подали заявки, будуть звʼязуватися представники місцевої влади для перевірки необхідних документів та ухвалення остаточного рішення», - йдеться в повідомленні.

Також Кубраков нагадав затверджений порядок подання заяви на отримання компенсації за зруйноване внаслідок російської агресії житло.

По-перше, потрібно перевірити, чи зареєстровано ваше житло у Державному реєстрі речових прав. Якщо ні – зробити це через ЦНАП, нотаріуса або у місцевих та селищних радах.

Наступний крок - подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою #єВідновлення в застосунку «Дія».

Також необхідно замовити довідку про несудимість, оскільки компенсація не надаватиметься громадянам, осудним за злочини проти основ національної безпеки.

Після цього варто очікувати на повідомлення від комісії.

Віцепрем’єр-міністр підкреслив, що це єдиний затверджений порядок, і ніяких додаткових документів надавати не потрібно.

Читайте також: На Київщині в рамках програми єВідновлення погоджені виплати понад ₴165 мільйонів

Кубраков наголосив, що на цьому етапі розглядатимуть заявки лише від одноосібних власників житла. Для тих, чиє житло знаходиться у співвласності, хто вже зробив ремонти, чиє житло знаходиться на тимчасово окупованій території, триває напрацювання відповідних механізмів, які планується представити вже восени.

Як повідомлялося, із 1 серпня 2023 року, коли було запущено механізм компенсації за знищене житло, у межах програми єВідновлення вже подано понад 1400 заяв. Загальна площа зруйнованого житла, щодо якого подано заяви, становить майже 100 тис. кв. метрів. Майже 60% поданих заяв стосуються компенсації за знищену квартиру.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-