У Циркунах під Харковом першочергово реалізують чотири проєкти з відновлення

У Циркунах під Харковом першочергово реалізують чотири проєкти з відновлення

Укрінформ
У селі Циркуни під Харковом Державне агентство з відновлення та розвитку в першу чергу реалізує чотири проєкти відновлення - це школа, центр адмінпослуг, амбулаторія, будівля сільради.

Про це на брифінгу повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає кореспондент Укрінформу.

“Циркуни залишаються в програмі. Розуміємо всю відповідальність. Ми мали забезпечити та скоординувати всі дії розмінування, яке вже проведено на 95%. І наразі агентство з відновлення вже запланувало чотири масштабні проєкти для реалізації в цьому населеному пункті. А далі вже будуть іти по відбудові приватного житлового сектору”, - сказав Синєгубов.

Насамперед будуть відновлені школа, ЦНАП, будівля сільської ради та амбулаторія, зазначив керівник області. Розробкою проєктів відновлення займається агентство.

Начальник ОВА зауважив, що з приватним сектором є певні ускладнення, оскільки населення ще не повернулося масово у Циркуни.

“Доступу до приватних домоволодінь, щоби провести оцінку, запропонувати проєкти, і передати юридично права замовника від фізичної особи до агенції, немає. Однак це все ми будемо вирішувати. Це питання не стосується реалізації тих чотирьох проєктів, про які я сказав”, - пояснив Синєгубов.

Читайте також: Для Харківщини погодили 38 проєктів відбудови на ₴540 мільйонів

Він додав, що такої щільності замінування не було в інших п’яти населених пунктах, обраних урядом для програми.

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня уряд визначив шість населених пунктів, де відбудова проходитиме комплексно й за новими принципами. Це Бородянка та Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області.

25 липня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду повідомив, що 3,3 млрд грн спрямовується на реалізацію в цьому році експериментального проєкту комплексного відновлення населених пунктів за принципом «відбудувати краще, ніж було».

Село Циркуни перебувало під окупацією 72 дні. У ньому зруйновані всі підприємства та значна частина житлової забудови.

На початку червня стало відомо, що населений пункт можуть заміни в програмі на Старий Салтів, оскільки Циркуни у травні-червні періодично обстрілювалися російськими військами.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-