Відновлення України: у Мінфіні назвали пріоритетні сфери для фінансування

Відновлення України: у Мінфіні назвали пріоритетні сфери для фінансування

Укрінформ
Одним із пріоритетів держави є відновлення енергетичної інфраструктури та відбудова житла.

Про це в інтерв’ю для французького медіа LesEchos розповів міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінфіну.

"Одним із наших пріоритетів є відновлення енергетичної інфраструктури, яка стала мішенню російських атак, особливо на початку опалювального сезону минулого року. За нашими оцінками, для захисту енергетичних об'єктів від ракетних атак і безпілотників знадобиться 3,3 млрд доларів США. Ця потреба є надзвичайно нагальною, оскільки енергетика може знову стати мішенню рф, щойно настане зима", - сказав Марченко.

Другий пріоритетом держави, за його словами, є житло.

"Понад 100 000 житлових будинків були зруйновані і потребують відбудови або реставрації вартістю 1,9 млрд доларів США. Це важливо, зокрема, для того щоб українські біженці змогли якомога скоріше повернутися додому", - зазначив міністр.

Ремонт лікарень, шкіл та інших освітніх закладів оцінюється у 2,3 млрд дол. Близько 3,5 млрд дол. потрібно на транспорт і логістику.

"Важливо вже зараз ремонтувати дороги і мости, розвивати комунікації з Європейським Союзом, адже це єдиний кордон, який у нас залишився", - зазначив Марченко.

Він нагадав, що минулого тижня на Лондонській конференції країни-донори пообіцяли виділити 60 млрд євро на відновлення України, однак тут потрібно враховувати, що на даному етапі це лише зобов'язання.

Читайте також: У Мінфіні на цей рік прогнозують такі податкові надходження, які були до війни

"Реальна робота із залучення обіцяних коштів попереду. Це може зайняти певний час, а у деяких випадках навіть кілька років. Проблема в тому, що наші нагальні потреби величезні, за оцінками Світового банку, вони становлять понад 14 млрд доларів США", - підкреслив Марченко.

Як повідомлялося, 21-22 червня у Лондоні проходила міжнародна Конференція з відновлення України - Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні). Понад 400 світових компаній пообіцяли надати підтримку Україні у відбудові економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-