Україна та ООН створять Фонд відновлення громад – Кубраков

Україна та ООН створять Фонд відновлення громад – Кубраков

Укрінформ
Напередодні Ukraine Recovery Conference віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та координатор системи ООН в Україні Деніз Браун обговорили реалізацію спільного підходу до відновлення України на рівні громад.

Про це інформує Урядовий портал, передає Укрінформ.

«Він передбачає створення Фонду відновлення громад, який є ключовим кроком на шляху до тривалого відновлення та стійкості громад. Його пріоритетами стануть відновлення житла, критичної, соціальної інфраструктури, а також гуманітарне розмінування та підтримка місцевого бізнесу», - заявив віцепрем’єр-міністр.

Читайте також: Кубраков - про зупинку «зернового коридору»: Росіяни відкрито саботують інспекції суден

Зазначається, що для потреб Фонду планується мобілізувати 300 мільйонів доларів протягом наступних 5 років, а початкове стартове фінансування становить 50 мільйонів доларів.

Кубраков уточнив, що успішне відновлення неможливе без продовження реформи децентралізації.

«Ми розуміємо, що сьогодні багато громад не мають спроможності для того, щоб самостійно впоратися з викликами. Наше завдання — надати всю необхідну інституційну, фінансову та консультаційну підтримку, щоб посилити громади. Для цього уже створюємо регіональну структуру команд підтримки, які допоможуть громадам впоратися з викликами відбудови», — сказав він.

Читайте також: Кубраков закликає громади фіксувати збитки від підриву Каховської ГЕС

За словами Браун, ООН та уряд України вже показують успішність громадоцентричного підходу на прикладі відновлення Харкова та деокупованого Ізюма на Харківщині, де центральні та місцеві органи влади, ООН та громадськість спільно відновлюють пошкоджену інфраструктуру.

Зазначається, що ООН допомагає громадам проводити розмінування, розбирати наслідки руйнувань, відновлювати житло, школи, медзаклади.

«Організація спільно з урядом працює над забезпеченням тим, хто залишився в постраждалих громадах, базовими послугами. Також міністерство та ООН спільно працюватимуть над пріоритезацією тих проєктів, які ініційовані громадами та погоджені в рамках публічних консультацій з їх мешканцями», - заявили в Кабміні.

Як повідомлялося, Управління Верховного комісара ООН допомогло відновити більш як 12 тисяч будинків у різних областях України, а також надало комплекти для відновлення житла майже 150 тис. осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-