Спеціальний фонд допомоги Україні спрямують на реформи та рух до ЄС – Єврокомісія

Спеціальний фонд допомоги Україні спрямують на реформи та рух до ЄС – Єврокомісія

Укрінформ
Спеціальний фонд допомоги Україні у відновленні, відбудові та у модернізації буде відображений в уточненому  багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація була оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Комісії, та містить подробиці пропозицій, що були оголошені сьогодні президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Як зазначається, новий Український фонд буде спрямований на підтримку зусиль України у збережені макроекономічної стабільності, на сприяння відновленню та модернізації країни через імплементацію ключових реформ на шляху до членства в ЄС. Як передбачається, ці ресурси допоможуть «зеленій» та цифровій трансформації національної економіки, її адаптації до правил та стандартів ЄС.

Читайте також: Президентка Єврокомісії пропонує виділити Україні пакет допомоги на €50 мільярдів

Як зазначається, згаданий Фонд складатиметься з трьох головних частин.

Перша – буде спрямована на підтримку держави у формі виділення грантів та кредитів. Така допомога має забезпечити стабільне та передбачуване фінансування, стабільність усього фінансового сектору України, і водночас надати надійні рамкові умови для захисту бюджету ЄС.

Для того, щоб отримати доступ до цієї допомоги, уряд України має підготувати план з відновлення, відбудови та модернізації країни, а також деталі реформ та інвестицій, які українська влада має намір здійснити в рамках процесу входження до ЄС. Кошти будуть надаватися на основі імплементації згаданого плану, який має містити умови та часові рамки для перерахування грошей, що будуть погоджені з ЄС. Значний наголос при цьому буде зроблений на реформах державного адміністративного апарату, у сферах ефективного управління, верховенства права, боротьби з корупцією, а також на ефективності фінансового менеджменту.

Читайте також: Перша усна оцінка Єврокомісією України як кандидата в ЄС важлива для наступних кроків – Стефанішина

Друга складова фонду містить спеціально призначені для України рамкові умови інвестування, що мають на меті привабити та мобілізувати державні та приватні інвестиції для відновлення та відбудови України, та для підтримки вже згаданого плану. Ця складова буде доповнювати всі вже існуючі інструменти підтримки України, такі як змішане фінансування та надання гарантій, з можливістю підвищення рівня таких зобов’язань, якщо умови дозволятимуть це зробити.

Третя складова охоплює заходи технічної допомоги та інші допоміжні заходи, включаючи обмін досвідом у реформах, надання допомоги у розвитку муніципалітетів, структур громадянського суспільства та інших форм двосторонньої допомоги, яку ЄС надає країнам-кандидатам за Інструментом ЄС з підготовки до входження (IPA). Цей напрямок також буде спрямований на підтримку у виконанні загального плану з відновлення, відбудови та модернізації України.

Відповідно до цієї складової, є можливою також підтримка інших ініціатив, що мають на меті відповідь на російську агресію проти України, включаючи допомогу у виконанні норм міжнародного права стосовно злочинів, що були скоєні Росією на території України.

Читайте також: Єврокомісія та Мінмолодьспорту України поглиблюють співпрацю

«Передбачений загальний обсяг Фонду складає до 50 мільярдів євро на період 2024-2027 років як у грантах, так і в кредитах. Гранти мобілізуватимуться через спеціальний новий інструмент, що був запропонований в контексті середньострокового перегляду Багаторічної фінансової перспективи (MFF). Кредити будуть гарантуватися через резерви фінансування, таким же чином, як це відбувається під час поточного фінансування макрофінансової допомоги (МФД+)», - йдеться у повідомленні.

Єврокомісія окремо наголошує, що вся діяльність Українського фонду буде основана на принципах прозорості, аудиту та контролю, що має забезпечити захист фінансових інтересів ЄС. Така система контролю, своєю чергою, матиме декілька складових. Першим її елементом має стати система аудиту й контролю України, яка має бути посилена та розвинута в ході реформ, що передбачені у плані. Другий інструмент передбачає можливість Єврокомісії проводити перевірки в реалізації проєктів на будь-якому етапі їх реалізації. Третім елементом контролю є незалежна Палата аудиторів, яка допомагатиме Європейській Комісії у підготовці регулярних звітів із ефективності витрат ресурсів Фонду, та щодо відповідності таких витрат заявленим цілям, з наданням відповідних рекомендацій для України.

Оприлюднені сьогодні пропозиції Європейської Комісії будуть передані на розгляд Європейського парламенту та Ради ЄС в рамках затвердження оновленого багаторічного фінансового бюджету ЄС. Після того, як оновлений MFF буде ухвалений Інституціями ЄС, Україні буде запропоновано представити власний план реформ та інвестування для досягнення цілей відновлення, відбудови та модернізації країни. Цей план пройде оцінку в Єврокомісії та буде переданий на затвердження Європейській Раді, за виконання Україною умов, що визначені регуляторними правилами спеціального Українського фонду.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, ЄС виявляє безпрецедентну єдність у засудженні російської агресії та у солідарності з Україною. Станом на травень 2023 року ЄС, його країни-члени та європейські фінансові інституції вже надали Україні широку допомогу в обсязі понад 70 мільярдів євро. Це включає фінансову підтримку країн-членів ЄС, які з початку війни приймають у себе близько 4 мільйонів українських біженців.

ЄС знову підтверджує готовність стояти поряд з Україною, та підтримувати її у захисті проти російської агресії так довго, як це буде необхідним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-