Уряд посилив захист громадян, які інвестували у будівництво житла

Уряд посилив захист громадян, які інвестували у будівництво житла

Укрінформ
Кабінет Міністрів з ініціативи Міністерства відновлення ухвалив порядок розширення механізму гарантування речових прав на майбутню нерухомість (квартири, гаражні бокси, інші житлові приміщення).

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема, забудовники зможуть зареєструвати речові права на майбутню нерухомість, дозвіл на будівництво якої був виданий до 10 жовтня 2022 року. Саме тоді набрав чинності Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

"Ця вимога вже є обов’язковою для всіх будівельних об’єктів, які отримали дозволи на будівництво після 10 жовтня 2022 року, коли запрацював закон", - зазначили в Мінвідновленні.

Громадяни зможуть ще до здачі об’єкта в експлуатацію зареєструвати свої речові права на житло шляхом безпосередньої купівлі нерухомості у замовника та перереєстрації речових прав.

Нині, зауважили у профільному відомстві, громадяни вимушені переважно укладати із забудовниками попередній договір купівлі-продажу нерухомості або угоду про наміри, згідно з якими покупець нерухомості погоджується придбати майно, а продавець – продати житло саме цій особі.

Читайте також: ФДМУ планує створити Земельний банк та Фонд інвестиційної нерухомості

У Мінвідновленні акцентували, що право власності на житло на основі таких угод не виникає. Вони лиш слугують своєрідною підготовкою до укладання основної угоди з купівлі-продажу нерухомості. Вона укладається уже після здачі об’єкта в експлуатацію.

Ще однією перевагою механізму гарантування речових прав є те, що після реєстрації покупцем речових прав на майбутню квартиру забудовник не зможе, без погодження з власником, змінювати технічні характеристики квартири.

Технічна можливість подачі заяви на реєстрацію майнових прав через ЄДЕССБ буде реалізована найближчим часом, додали у міністерстві.

«Завдяки цьому рішенню ми запобігаємо подвійному продажу недобросовісним забудовником однієї і тієї ж квартири різним покупцям. Така схема була можлива саме тому, що забудовник не реєстрував речові права на майбутню нерухомість і покупці не могли перевірити, кому ж саме належить їх майбутнє житло», — прокоментувала заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська.

Читайте також: Уряд створює при міністерствах та ОВА посади заступників із відновлення

Вона зазначила, що забудовник повинен оприлюднити на своєму сайті інформацію про себе, об’єкт будівництва та джерела фінансування забудови. Громадяни зможуть перевірити, чи забудовник оформив речові права на майбутню нерухомість, яку він намагається продати. Окрім цього, отримати інформацію про майбутнє житло можна буде з допомогою нотаріуса.

Перевірити дату отримання дозволу на будівництво можна в Реєстрі будівельної діяльності на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у розділі «Декларативні та дозвільні документи».

Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» набув чинності 10 жовтня 2022 року. Починаючи з цього часу діє правове поле, яким врегульовано особливості цивільного обороту об’єктів незавершеного будівництва і майбутніх об’єктів нерухомості та запроваджено механізми гарантування виконання замовником будівництва зобов’язань перед інвесторами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-