Україна й українці своєю мужністю вразили та надихнули весь світ – Урсула фон дер Ляєн

Україна й українці своєю мужністю вразили та надихнули весь світ – Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Україна та українці, які від початку російського вторгнення почали чинити лютий спротив агресору, своєю мужністю та стійкістю вразили та надихнули весь світ, тож ЄС та його країни-члени будуть стояти поряд та підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним.

Про це сьогодні під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Повний запис її виступу оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС. 

«Вже майже протягом року Україна приголомшує весь світ. У той доленосний ранок у лютому багато хто вважав, що Київ паде протягом днів. Але це не враховувало мораль та фізичну мужність народу України. Ваш народ почав чинити спротив російському вторгненню та відкидати агресора за будь-яку ціну. Навіть безжальні російські атаки на цивільне населення та жорстокі умови зими не похитнули вашу рішучість. Протягом минулого року ваша країна вразила світ та надихнула Європу. Я можу вас завірити, що Європа буде завжди з вами», - сказала президент Єврокомісії, звертаючись до присутньої в залі Олени Зеленської.

Урсула фон дер Ляєн визнала, що було багато тих, хто сумнівався, що європейська підтримка на адресу України буде настільки непохитною. Але сьогодні Україна є країною-кандидатом на входження до Європейського Союзу. Європейські країни надають Україні дедалі більше критично необхідної зброї. Європа нині, за словами Президента Єврокомісії, приймає у себе 4 мільйони українців, у європейських містах, домівках та у школах.

Читайте також: Єврокомісія перерахує перші €3 мільярди для України вже завтра – фон дер Ляєн

«Ми застосували санкції, найбільш потужні за всі часи, які поставили російську економіку перед перспективою десятиліть регресу, та позбавили її промисловість будь-яких сучасних та критично важливих технологій. Не буде безкарності за ці російські злочини (ці слова аудиторія зустріла аплодисментами – ред.) і не буде відступу у нашій підтримці для України, від допомоги у відновленні енергії, обігріву та водопостачання, до підготовки до довгострокових зусиль з її відбудови», - наголосила Урсула фон дер Ляєн. 

Вона нагадала, що вчора Єврокомісія підтвердила виплату Україні першого траншу фінансової допомоги у 3 мільярди євро, який є частиною масштабного пакета макрофінансової допомоги для України на 2023 рік в обсязі 18 мільярдів євро, - найбільшого, які ЄС будь-коли надавав для третьої країни. Ця допомога дозволить підтримати фінансову стабільність України, продовжити виплати, забезпечити продовження діяльності лікарень, шкіл та надання базових житлових послуг. 

«Я хочу лише сказати, моя дорога Олено (Зеленська – ред.), і думаю, що можу говорити від всієї присутньої аудиторії, - ми будемо у цьому так довго, скільки буде необхідним, і будемо стояти поряд із нашими українськими друзями (зал підтримав цей вислів аплодисментами – ред.)", - додала фон дер Ляєн.

Як вже повідомлялося, сьогодні у швейцарському Давосі продовжує роботу Всесвітній економічний форум, який розглядає найбільш важливі питання світової економіки та виклики для глобальної безпеки й стабільності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-