Міністри країн-учасниць Дунайської стратегії засудили вторгнення рф в Україну

Міністри країн-учасниць Дунайської стратегії засудили вторгнення рф в Україну

Укрінформ
Міністри 14 країн-учасниць Дунайської стратегії погодили та ухвалили Спільну заяву, де засудили російську військову агресію щодо України, а також затвердили шляхи подальшої співпраці у протидії новим викликам та загрозам.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Міністерства розвитку громад та територій України, зустріч 14 міністрів, відповідальних за реалізацію Стратегії ЄС для Дунайського регіону, відбулася на полях XI Щорічного форуму.

«Цьогорічна міністерська зустріч спрямована на посилення співпраці в напрямі протидії викликам, із якими зіткнулися Україна, Дунайський регіон та вся Європа. Йдеться про військове вторгнення рф, кризу, спричинену пандемією COVID-19 тощо. Для нас важливо разом знайти ефективні шляхи вирішення проблем та загроз на шляху до сталого та згуртованого Дунайського регіону», — зазначив заступник міністра розвитку громад та територій з питань європейської інтеграції Ігор Корховий.

Зокрема, у заяві йдеться: «Ми рішуче засуджуємо неспровоковане та невиправдане військове вторгнення Росії в Україну та її безпрецедентну агресивну війну проти України. Ми розцінюємо цей навмисний напад на суверенну мирну державу як порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН, а також як підрив європейської, глобальної безпеки та стабільності. Ця агресія має припинитися, російські війська мають вийти з міжнародно визнаної території України, а всі винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності».

Окрім того, сказано в заяві, міністри рішуче виступають за посилення співробітництва в рамках ЄСДР для боротьби з наявними та новими викликами в Дунайському регіоні та підтверджують важливість стійкого регіонального розвитку, створення синергії між макрорегіональними стратегіями та політикою згуртованості Європейського Союзу.

На рівні урядів учасники домовилися посилити співпрацю заради протидії спільним викликам та загрозам, а також забезпечити пошук ефективніших інструментів для подальшого співробітництва.

Міністерська заява ухвалюється під час Щорічного форуму ЄСДР та передбачає посилення співпраці урядів країн-учасниць в окремо визначених питаннях.

Читайте також: Україна експортувала через морські порти вже 8 мільйонів тонн агропродукції

Як повідомлялося, у 2022 році Україна стала першою країною, яка отримала право головувати в макрорегіональній стратегії, формувати пріоритети та визначати порядок денний для діяльності 14 країн-учасниць, не будучи членом ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-