У Варшаві на марш за порятунок тварин від війни в Україні вийшли сотні людей

У Варшаві на марш за порятунок тварин від війни в Україні вийшли сотні людей

Фото, відео
Укрінформ
Сотні людей в суботу взяли участь у Варшаві в Марші за порятунок тварин від війни в Україні, організованому громадською організацією UAnimals та Євромайданом-Варшавою.

На початку акції організатори розповіли про злочини росіян в Україні стосовно тварин, а згодом відбулася хода центром польської столиці на підтримку тварин, які потерпають від російської агресії, передає кореспондент Укрінформу.

Багато людей прийшли на акцію зі своїми домашніми улюбленцями. Під час заходу учасники розгорнули українські та польські прапори, а також численні плакати. Зокрема, учасники акції тримали плакати з написами “Захист слабких – справа сильних”, “Врятуйте тварин в Україні”, “Понад 20 тис. дельфінів загинуло у Чорному морі через агресію росіян”, “1 млн свійських тварин було вбито під час війни”, “росія вбиває усе живе” “росія вбила моїх домашніх тварин у Маріуполі” тощо.

Марш у Варшаві за порятунок тварин від війни в Україні/Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Операційна директорка та співзасновниця UAnimals Ольга Чевганюк перед маршем підкреслила, що росія є державою-агресором і вона вбиває в Україні людей і тварин і “робить це навмисно, знищуючи все навколо”.

Вона зазначила, що в базі UAnimals є тисячі великих і маленьких притулків і дуже багато небайдужих людей, які зараз, у дуже важкий час, допомагають тваринам, які потрапили у біду.

Вона повідомила, що за більш як пів року за сприяння організації було врятовано, нагодовано, евакуйовано та надано прихисток близько 200 тис. тваринам.

Читайте також: У черкаському зоопарку будують містечко для евакуйованих тварин

Чевганюк зазначила, що кількість жертв серед тварин в Україні вражає: за сім місяців війни загинув мільйон свійських тварин, які помирають не лише в результаті обстрілів, але і від розриву серця в результаті шоку і стресу. Вона навела приклади того, як росіяни цілеспрямовано знищували зоопарк у Гостомелі під час окупації, а також як жертовно люди рятують тварин в зоопарках і заповідниках, наприклад в біосферному заповіднику “Асканія-Нова”, який зараз перебуває в окупації.

Співачка Джамала, котра прийшла на акцію із сином, підкреслила, що світ вже давно зрозумів, “хто є хто і на чиєму боці правда”.

“Ми не лише боремося за свій дім, ми боремося за свободу для всього світу... Зараз кожен, де б не був, повинен допомагати своїй країні, важливо, що ми усі разом прискорюємо перемогу”,- підкреслила Джамала.

Вона зазначила, що навіть під час війни треба зберігати людяність і максимально допомагати й підтримувати тварин, які страждають від війни.

Читайте також: Військові волонтери врятували контуженого ведмедя з приватного зоопарку біля Лимана

Активістка варшавського Євромайдану Вікторія Погребняк підкреслила, що проблема захисту тварин під час війни є дуже важливою, хоча багато хто цього ще не усвідомлює. Вона зазначила, що треба зробити усе можливе, щоб такі акції набували резонансу, аби приковувати увагу до цієї теми.

До акції приєдналися також і польські організації, які піклуються про тварин. Зокрема, активісти цих організацій розповіли, як допомагали тваринам, зокрема тим, які прибували до Польщі зі своїми власниками.

Учасники акції скандували гасла: “Врятуймо тварин в Україні” “росія вбиває все живе”, “Україна рятує, росія вбиває” тощо.

Читайте також: Харківський бабак-віщун Тимко пережив окупацію

Як зазначили в UAnimals, акція має на меті привернути увагу світової спільноти до проблеми винищення російськими окупантами всього живого на своєму шляху. Щодня тисячі українських тварин вмирають у жахливих муках від голоду, зневоднення та поранень. Вони страждають від повномасштабної війни, розв’язаної росіянами.

UAnimals щороку проводить марш за права тварин. За п'ять років він розрісся у своїх масштабах і минулого року відбувся аж в 30 містах України. Цього року з міркувань безпеки марш вирішено провести за кордоном. Зараз дуже багато українців перебуває у Польщі, відтак було прийнято рішення провести марш у Варшаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-