Генсек НАТО подякував «Бухарестській дев’ятці» за підтримку України

Генсек НАТО подякував «Бухарестській дев’ятці» за підтримку України

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО взяв участь у роботі саміту «Бухарестської дев’ятки» (B9) й подякував їй за суттєвий внесок у євроатлантичну безпеку, а також за змістовну підтримку суверенітету України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті НАТО.

«Генеральний секретар НАТО подякував групі B9 за потужну підтримку трансатлантичної єдності, суттєвий внесок у євроатлантичну безпеку, а також за змістовну підтримку суверенітету України. Він наголосив, що сьогоднішня зустріч є особливо вчасною в контексті другого вторгнення президента путіна в Україну, що призвело до найгіршої ситуації у сфері безпеки в Європі з Другої світової війни», - йдеться у повідомленні.

Столтенберг нагадав, що НАТО швидко відповіло на цю ситуацію та подвоїло кількість багатонаціональних бойових груп у східній частині Альянсу в широкому регіоні від Балтійського до Чорного морів. Це угруповання віднині включатиме додаткові бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та в Словаччині.

Читайте також: «Бухарестська дев’ятка» вимагає від росії вивести війська з України

Він висловив переконання, що під час наступного саміту у Мадриді лідери всіх 30 країн НАТО погодять наступні кроки з адаптації Альянсу до небезпечнішого та конкурентнішого світу. Зокрема, це стосується подальшого зміцнення системи стримування та оборони, включаючи дислокацію бойових частин на сході Альянсу та розміщення там спроможностей постійного базування, що має розбити будь-які сумніви в готовності НАТО захистити «кожен дюйм» своєї території.

Генсек наголосив на тому, що важливим питанням під час Мадридського саміту буде поглиблення взаємодії з ключовими партнерами НАТО, включаючи Україну, Грузію, Фінляндію, Швецію, ЄС загалом та партнерів з Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Читайте також: «Бухарестська дев'ятка» хоче максимальної підтримки для України та санкцій для РФ

Окрім того, Столтенберг привітав той факт, що більшість країн «Бухарестської дев’ятки»  розширили інвестиції у сферу оборони та досягли рівня відповідних видатків у 2% від ВВП.

Нагадаємо, формат НАТО B9 був заснований за ініціативою президентів Польщі та Румунії після першого вторгнення росії в Україну у 2014 році. До цієї групи належать Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Словаччина. Саміти «дев’ятки» традиційно  проводяться у Бухаресті.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-