Акція «Фірташа за ґрати» відбулася біля його будинку у Відні

Акція «Фірташа за ґрати» відбулася біля його будинку у Відні

Фото
Укрінформ
Біля будинку Дмитра Фірташа у Відні у понеділок пройшла акція “FIRTASCHOUT" з метою привертання уваги до затягування питання екстрадиції до США підозрюваного в корупції бізнесмена.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Основна мета акції – це, нарешті, привернути увагу до питання екстрадиції Фірташа. Щоб воно пішло у публічну площину і щоб усі ці стадії розглядів апеляцій і наступних апеляцій не розтягувалися на роки, а щоб усе було розглянуто у найкоротші терміни, які передбачені австрійським законодавством. І щоб нарешті людина понесла відповідність і справу вже могли далі розглядати американці, які мають проти нього кримінальне провадження", - заявив ініціатор заходу Андрій Каріоті.

Акція «Фірташа за ґрати» у Відні/Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Він нагадав, що Фірташа було затримано в столиці Австрії ще у 2014 році на запит міністерства юстиції США у справі про хабарництво. Однак, згодом олігарха була звільнено під заставу і відтоді, вже 8 років, він проживає в Австрії, подаючи різні апеляції на рішення судів і затягуючи питання екстрадиції до Сполучених Штатів.

За словами Каріотті, проблема також в тому, що Фірташ має зв’язки з росією, і зокрема, з володимиром путіним – людиною, яка відповідальна за воєнну агресію проти України. "Фірташ дуже чітко дає зрозуміти, що людям, у яких є багато грошей, кривавих грошей - їм закони неписані, і вони можуть знаходитися тут стільки, скільки захочуть", - додав активіст.

Читайте також: У Відні паркан навпроти посольства росії пофарбували у синьо-жовті кольори

На його переконання, своїми діями у минулому Фірташ, "не лише крав роками гроші платників податків в Україні", але "займався русифікацією України та тим, щоб Україна була залежна від російського газу". Як переконаний активіст, олігарх також несе відповідальність за жертв вторгнення російської федерації в Україну.

За словами Каріоті, австрійська юстиція зараз має надати імпульс справі Фірташа та нарешті видати його до США, де він постане перед правосуддям. Виступаючи перед будинком, де проживає олігарх, активіст через гучномовець також звернувся до нього, повідомивши про готовість учасників акції спільно купити йому квиток на літак до США.

Активісти прийшли під будинок на Глорієттенгассе у 13-му районі з національною символікою та антивоєнними плакатами із зображенням злочинів російської армії в Україні. Після невеликого мітингу пролунали проукраїнські гасла та скандування "Фірташа – на нари!" і "Фірташа – за ґрати!".

Читайте також: У Відні відбулася акція проти насильства російських військових над жителями України

Крім того, з собою учасники акції принесли відра з водою – щоб у Поливаний понеділок "облити Фірташа". "Ми символічно обіллємо водою будинок тієї людини, яка сьогодні обливає та обливала усіма своїми діями кров’ю цілу Україну”, - заявив Каріоті.

Після цього активісти вилили кілька відер води на фасад будинку. Також на паркан було прив’язано шарф з написом "россия" як символ "улюбленої країни Фірташа".

Австрійська поліція спостерігала за ходом мирної акції і не втручалася у її перебіг.

Як повідомлялося, Дмитра Фірташа було затримано в столиці Австрії 12 березня 2014 року на запит міністерства юстиції США. Відомство звинуватило українського його у хабарництві з тим, щоб отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії. Готову продукцію потім планували продавати базованій у Чикаго (США) компанії Boeing. У подальшій аргументації мін’юсту США для австрійського суду Фірташа також було названо "високопоставленою особою російської організованої злочинності".

Читайте також: У Відні запалили тисячу свічок у пам'ять про жертв російської агресії

Через тиждень після затримання земельний суд Відня звільнив Фірташа під рекордну для цієї країни заставу - 125 млн євро та підписку про невиїзд з Австрії. Заставу вніс російський олігарх Василь Анісімов, який, за даними ЗМІ, є другом довіреної особи путіна - Аркадія Ротенберга, фігуранта санкційних списків США і ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-