В Естонію вже прибули 27 тисяч українських біженців – міністр соцзахисту

В Естонію вже прибули 27 тисяч українських біженців – міністр соцзахисту

Укрінформ
В Естонію вже прибуло 27 тисяч біженців з України, щодня до країни приїжджає близько 500 людей.

Про це Міністр соціального захисту Сігне Рійсало повідомила в інтерв'ю естонському TV, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Рійсало, багато біженців не знають, як довго вони збираються пробути в Естонії. Чимало дуже хоче повернутися до України за першої нагоди. Так уже зробили деякі сім'ї з дітьми, хоча ситуація на Батьківщині, як і раніше, складна.

Міністр зазначила, що приблизно 6000 біженців не зголосилися отримати тимчасовий захист.

Читайте також: ЄС схвалив рішення про виплату €3,5 мільярда країнам, що приймають біженців з України

Вона нагадала, що до початку війни кризовий план Естонії передбачав прийом 10 тис. біженців, і ніхто не очікував, що їх буде набагато більше і що вони так швидко прибудуть. «Але жоден біженець не залишився без даху над головою. За підтримки держави в готелях та інших місцях було розміщено 7000 осіб», - зазначила Рійсало.

Раніше держава уклала на чотири місяці договір про оренду для розміщення біженців порому Isabelle компанії Tallink. Але оскільки пором не є найзручнішим місцем для сімей з дітьми, протягом місяця держава спробує знайти всім біженцям довгострокове житло.

Департамент соціального страхування спільно з естонською IT-компанією Kinnisvara24 відкрив портал, на якому буде зосереджено оголошення про пропозицію житлоплощі біженцям з України.

Читайте також: Польща будує «стіну» на кордоні з Білоруссю одночасно у чотирьох місцях

Своєю чергою віцемер Таллінна Вадим Білобровцев повідомив, що на цей час в естонській столиці від батьків дітей українських біженців надійшло 2180 заяв на навчання в школах.

«Місце запропоновано 1600 дітям. 690 біженців захотіли місце у дитсадку, 350 дітям місце було вже запропоновано. 142 особи погодилися із запропонованим місцем», - розповів Білобровцев.

Він також повідомив про підписання договору з Талліннським університетом про відкриття української школи, яка буде частиною гімназії Ліллекюласької, тобто муніципальної. До кінця поточного навчального року вона працюватиме у форматі денної школи, тобто програма в основному складатиметься з уроків мистецтва, музики, фізкультури. З вересня навчання вестиметься за естонською державною програмою.

Читайте також: Естонія передала Україні нову партію зброї

З 11 квітня в українській школі навчатимуться приблизно 200 українських дітей. З ними займатимуться десять педагогів. Міська влада намагається залучити до навчального процесу вчителів з-поміж біженців. Деякі з українських дітей, що переселилися в Естонію, продовжують навчатися дистанційно.

Як повідомлялося, за даними ООН, з початку війни понад 4 млн людей виїхали з України. Ще 6,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-