Рада ЄС збільшила обсяг військової допомоги для України до €1 мільярда

Рада ЄС збільшила обсяг військової допомоги для України до €1 мільярда

Укрінформ
Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України на 500 мільйонів євро, довівши таким чином загальну суму, що виділяється для оборонних потреб України в межах Європейського фонду миру, до 1 мільярда євро.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Сьогодні Рада ЄС ухвалила два допоміжні заходи в межах Європейського фонду миру (EPF), що дадуть змогу ЄС надалі підтримувати спроможності та стійкість Збройних сил України щодо захисту територіальної цілісності й суверенітету країни та цивільного населення від військової агресії з боку росії», - йдеться у повідомленні.

Допоміжні заходи збільшують початковий бюджет, що був оголошений 28 лютого 2022 року, на 500 мільйонів євро. Таким чином, його початкова сума подвоюється і сягне 1 млрд євро.

Погоджені допоміжні заходи дадуть змогу фінансувати надання обладнання та предметів постачання, таких як захисне спорядження, набори для надання першої медичної допомоги та пальне, а також військове обладнання та платформи для летального озброєння оборонного призначення. Термін дії цих фінансових програм продовжений на 12 місяців.

Зазначається, що неспровокована та нічим не виправдана військова агресія росії проти України грубо порушує міжнародне законодавство та Хартію ООН, підриває європейську та глобальну безпеку і стабільність. Росія та білорусь несуть повну відповідальність за цю війну. Винні у її розв’язанні мають бути притягнуті до відповідальності за скоєні злочини, включаючи невибіркові обстріли населення та цивільних об’єктів.

Європейський Союз нагадав про свою вимогу до Росії негайно зупинити військові дії та негайно вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України, повною мірою поважати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як повідомлялося, 28 лютого за підсумками надзвичайної зустрічі, що відбулася в форматі телеконференції, міністри оборони країн ЄС погодили пакет надзвичайної допомоги Україні у 500 мільйонів євро в межах Європейського фонду миру. Цей фінансовий інструмент призначений для фінансування заходів у сфері Спільної політики ЄС з безпеки й оборони.

З цієї суми 50 мільйонів були призначені для закупівлі захисного та медичного обладнання, а також пального, а ще 450 мільйонів євро спрямовувалися на закупівлю летальної зброї. В історії ЄС це був перший випадок надання такої допомоги для третьої країни, що веде бойові дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-