Тимчасово окуповані території залишаються резервом для поповнення армії РФ - правозахисниця

Тимчасово окуповані території залишаються резервом для поповнення армії РФ - правозахисниця

Укрінформ
Тимчасово окуповані території України, зокрема Крим, залишаються резервом для збільшення кількості мобілізованих до армії РФ.

На цьому наголосила голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Переважно армію Росія збільшує завдяки територіям, більш віддаленим від Москви, а окуповані території залишаються резервом для збільшення армії РФ», - сказала вона.

Правозахисниця нагадала, що 1 квітня в тимчасово окупованому Криму стартувала чергова призовна кампанія. Стандартно за одну кампанію Росія призивала 3 тисячі осіб, за рік - 6 тисяч. Таким чином, за період окупації РФ мобілізувала щонайменше 48 тисяч строковиків. Але більшість із них не залучені до бойових дій на території України, вони не є основою мобілізації, додала експерт.

Скрипник зазначила, що паралельно в Криму також проходить так звана часткова мобілізація, яку Путін розпочав у вересні 2022 року. "Це найскладніший процес, тому що він повністю прихований, його складно відзвітувати. Росія не звітує зовсім про ці цифри тому, що вони є державною таємницею", - зауважила вона.

Правозахисниця підкреслила, що неможливо сказати точно, скільки загалом Росія мобілізувала в межах цієї кампанії, цифри називалися різні - від 5 тисяч осіб і більше.

Читайте також: Росіяни використають 9 травня для пропаганди мобілізації на ТОТ - Херсонська облрада

Скрипник зауважила, що Росія буде суттєво збільшувати армію, і це не обов’язково пов’язано з виборами та очікуванням нової хвилі мобілізації. "Вони вже офіційно визнали, що РФ веде війну, і Росія переходить на більш стратегічні підходи ведення війни. Все це робиться відповідно до їхнього плану - знищити Україну», - підкреслила вона.

Правозахисниця додала, що за 2023 рік армія РФ збільшилася на 100 тисяч військових.

Як повідомлялося, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія готує на 1 червня мобілізацію 300 тисяч військових, але це не остаточна кількість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-