Кримського політв'язня Муратова етапували до колонії Нижнього Новгорода

Кримського політв'язня Муратова етапували до колонії Нижнього Новгорода

Укрінформ
Незаконно ув’язненого на 11 років 66-річного кримського татарина Зекір’ю Муратова етапували з в'язниці Балашова Саратовської області (РФ) до виправної колонії № 5 Нижнього Новгорода.

Як передає Укрінформ, про це «Кримській солідарності» повідомила його дочка Ленара Муталупова, з якою він зв'язався через тюремний зв'язок «Зонателеком».

"Засудженого до 11 років позбавлення волі кримського татарина Зекір’ю Муратова етапували з в'язниці Балашова Саратовської області до виправної колонії № 5 Нижнього Новгорода", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зараз він перебуває на карантині.

«Зараз два тижні він перебуває на карантині. Поїздку переніс відносно нормально, після прибуття лікар оглянув і начебто дав деякі ліки. Точно не знаю які. Він приймає їх постійно від тиску, від болю в серці», — розповіла дочка кримського татарина.

У вересні 2022 року Апеляційний військовий суд у Власисі Московської області відмовився змінити вирок Муратову у справі про участь в ісламській політичній партії Хізб ут-Тахрір, забороненій у Росії з 2003 року. Касаційний суд також залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Читайте також: У політвязня Абдулгазієва погіршилося здоров’я, його реальний стан у РФ замовчують - Лубінець

Літнього чоловіка, колишнього вчителя музики, затримали в Алушті 7 липня 2020 року. Він має низку захворювань — високий тиск, серцеву недостатність, ваду серця. Внаслідок цього у кримського татарина німіє та худне ліва нога, він часто падає, поступово атрофуються м'язи.

Влітку 2021 року, перебуваючи у СІЗО, політв'язень захворів на COVID-19. Його екстрено доставили до тюремної лікарні з діагнозом «двостороння пневмонія» та ураженням 50% легень. Раніше у березні 2021 року він пережив у СІЗО гіпертонічний криз.

Південний окружний військовий суд під час розгляду кримінальної справи регулярно продовжував запобіжний захід на прохання прокурора і залишає Муратова, який перебував у важкому стані, під вартою.

У травні 2023 року адвокат Ігор Еліфанов відвідав чоловіка у в'язниці Балашова Саратовської області. Захисник розповів, що після перенесеного ковіда він сильно схуд і його здоров'я не покращується.

Фото:  «Кримська солідарність»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-