У трьох областях реалізуватимуть проєкт

У трьох областях реалізуватимуть проєкт "Бортництво Полісся"

Укрінформ
У Рівненській, Житомирській та Київській областях втілюватимуть національний проєкт "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі".

Про це повідомляє пресслужба Рівненської облдержадміністрації. 

"Рівненщина стане учасником Національного проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі". Проєкт реалізують на території Рівненської, Житомирської та Київської областей. Він спрямований на промоцію та збереження традиції бортництва та бджолярства. Ініціативу презентували під час онлайн-пресконференції", – йдеться у повідомленні.

Проєкт відбудеться за підтримки Українського культурного фонду. Партнерами виступили управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, Вишгородська міська рада, Олевський краєзнавчий музей та Сарненський історико-етнографічний музей.

Загалом традиції бортництва в Україні налічують понад 1000 років, воно відігравало значну роль у соціально-економічному житті Східної Європи. Щоб не дати прадавньому ремеслу занепасти, організатори проєкту зберуть всю інформацію з 9 музейних установ України та розмістять її у віртуальному Музеї бортництва.

Заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг наголосив, що Рівненщина перебуває на площинах Волині й Полісся і має давні традиції бортництва.

"Такі проєкти засвідчують гарний приклад об’єднання. Вони вказують на великий історичний код, традиції і автентичність. Ми з радістю підтримуємо і приєднуємося до цього проєкту. Важливо, що в області 2020-й оголошений Роком промоції культурної спадщини Рівненщини. Тож реалізація національної ініціативи доповнить та підсилить усі ті іміджеві заходи, що спрямовані на збереження історично-культурної спадщини та розвиток подієвого туризму", – зазначив Гемберг.    

Читайте також: На Херсонщині стартував туристично-контентний проєкт "TripMustGoOn"

Знавець бджолярства та бортництва, колишній президент України Віктор Ющенко підкреслив на презентації, що тема бортництва розкриває спосіб життя наших дідів-прадідів.

"Дуже прикро відчувати, що з одного боку ми одна з поважних, знаменитих бджолярських країн, а з іншого – закриваємо кафедри бджолярства, не розвиваємо музейну справу. Треба створити національний музей, присвячений зеленому довкіллю, збереженню бджоли, вшануванню бортництва. І тут важлива солідарність, бо такий музей силами однієї інституції або території не зробиш", – впевнений Ющенко.

Колишній міністр культури Євген Нищук звернув увагу на те, що бортництво – це елемент світового збереження екосистеми.

"Під час пандемії коронавірусу найголовніше, що може протистояти COVID, – це імунітет. А звідки тому імунітету братися, як не від наших цілющих бджіл, які плодоносять з наших чистих трав, рослин і квіток?", – зазначив ексміністр.

Читайте також: Івано-Франківщина запустила проєкт про 52 вікенди для туристів

На думку організаторів, просвітницькі матеріали проєкту можуть стати основою досьє для номінування традиції до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Куратор проєкту, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук Влада Литовченко розповіла, що головна функція проєкту – зробити фото- та відеофіксацію представників цього ремесла, скласти облікову картку та подати її на розгляд експертної ради НКС (нематеріальної культурної спадщини) України.

В межах проєкту також передбачено онлайн-урок для школярів трьох областей, науково-практичну конференцію онлайн, а також розроблення іміджевого фотоальбому з 12 науковими статтями фахівців і онлайн-фотопроєкт.

Як повідомляв Укрінформ, нині Україна належить до країн-лідерів з виробництва меду. У 2019 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 55,6 тис. тонн меду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-