На полігоні випробували машину для розмінування, яку зібрали в Україні

На полігоні випробували машину для розмінування, яку зібрали в Україні

Фото, відео
Укрінформ
На полігоні піротехніки випробували легку машину розмінування DOK-ING MV-4, зібрану і частково локалізовану в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Вперше випробування проводились відповідно до розробленого Міністерством економіки України та затвердженого урядом експериментального проєкту щодо здійснення обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування (постанова №271)», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що MV-4 пройшла випробування на трьох типах ґрунтів (пісок, гравій, чорнозем), ділянках із густою рослинністю, а також випробування на живучість - серію підривів близько 600 грамів у тротиловому еквіваленті. Після випробувань буде проведена процедура сертифікації.

Крупновузлову збірку машини розмінування MV-4 здійснює українське підприємство А3tech, яке співпрацює із хорватською фірмою-виробником DOK-ING із 2020 року. Частка локалізації в машині, яка проходила випробування, склала 15%. Українські фахівці виготовили робочий вал та елементи робочого органу машини. До кінця року виробники планують довести рівень локалізації до 25-30%.

«Локалізація та масштабування виробництва дозволять не тільки виготовляти, обслуговувати та оперативно ремонтувати машини DOK-ING в Україні, але й створити додаткові робочі місця. А це і розвиток нашої економіки, і збільшення можливостей для гуманітарного розмінування. Крім того, це ще й сигнал для іноземних інвесторів, що в Україні можна реалізовувати проєкти навіть попри війну, яку розвʼязала проти нас Росія», - сказала перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте також: Мінекономіки: Ціна на послуги з розмінування не має кратно перевищувати вартість землі

Як повідомлялося, в Україні понад 170 тис. кв. км потенційно забруднених територій, які потребують обстеження на наявність мін та вибухонебезпечних предметів. Значна частина із них - землі сільськогосподарського призначення. Аби швидше повертати їх в обіг, Мінекономіки запровадить у квітні державну програму компенсації аграріям витрат на очищення сільгоспугідь від вибухонебезпечних предметів, відшкодовуючи 80% коштів, потрібних для розмінування.

MV-4 - легка роботизована машина розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. За годину машина може розмінувати територію площею до 1500 кв. м. Керується пультом дистанційного керування, радіус дії якого - до 1500 м.

Головне фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-