Вчені виявили на Марсі гігантський вулкан

Вчені виявили на Марсі гігантський вулкан

Фото
Укрінформ
Вчені Інституту SETI та Інституту Марса на базі Дослідницького центру Еймса NASA відкрили вулкан на Марсі завширшки 280 миль (350 км), який "ховався у всіх на виду" протягом десятиліть.

Про це повідомляє Sky News, передає Укрінформ.

Відкриття було зроблено, коли команда вчених вивчала ймовірні залишки льодовика в східній частині марсіанської вулканічної провінції Тарсіс, поблизу екватора планети, і потенційний майданчик для посадки астронавтів.

"Ми вивчали геологію місцевості, де минулого року знайшли залишки льодовика, коли зрозуміли, що перебуваємо всередині величезного і глибоко еродованого вулкану", - сказав Доктор Паскаль Лі, планетолог і провідний автор дослідження.

За словами вчених, вулкан, який тимчасово назвали вулканом Ноктіс через його розташування на краю марсіанського лабіринту Ноктіс (Лабіринту ночі), неодноразово бачили орбітальні космічні апарати NASA з 1971 року, але його зображення на знімках було сильно розмите і тому вулкан не могли ідентифікувати.

Вчені зазначають, що розмір вулкана та "складна історія модифікацій" свідчать про те, що він був активним протягом дуже тривалого часу. У його південно-східній частині є область, де, ймовірно, все ще присутній лід з марсіанського льодовика.

На фото Марсу видно залишки зруйнованого вулканічного кратера, в якому колись було озеро лави, також там зустрічаються пірокластичні відкладення (з вулканічних твердих частинок, таких як попіл, попіл, пемза і тефра) і гідратовані мінеральні відкладення.

Читайте також: Зонд ESA показав вид північного полюса Марса

"Ми давно підозрювали, що ці мінерали мають вулканічне походження. Тож не дивно, що ми знайшли тут вулкан ", - сказав Сурабх Шубхам, співавтор дослідження.

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія SpaceX 14 березня здійснила третій випробувальний запуск ракетної системи Starship, яка створювалася для місій на Місяць і Марс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-