Зонд ESA показав вид північного полюса Марса

Зонд ESA показав вид північного полюса Марса

Фото
Укрінформ
Автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства (ESA) Mars Express зробила цікавий знімок місцевості північного полюса Червоної планети.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі ESA.

Ця місцевість північного полюса Марса відома як Північна рівнина (Planum Boreum).

Сам полюс покритий шарами дрібного пилу та водяного льоду. Вони в кілька кілометрів завтовшки і приблизно 1 000 км завдовжки.

У лівій частині цього зображення домінує величезна витягнута смуга хвилястих піщаних дюн, що простягаються на понад 150 км лише в цьому кадрі.

Цей «зморшкуватий» вигляд контрастує з «гладкою» місцевістю, видимою праворуч на світлині, зробленій завдяки камері зонду Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC).

У цьому «гладкому» регіоні відсутні явні ознаки ерозії, він уникнув ударів каміння з космосу, що свідчить про те, що поверхня дуже молода і, ймовірно, щороку омолоджується.

Між цими двома крайніми точками знаходяться дві напівкруглі скелі, більша з яких шириною близько 20 км.

Читайте також: Марсохід NASA виявив сліди великого озера та дельти річки на червоній планеті

Mars Express обертається навколо Червоної планети з 2003 року. Він знімає поверхню Марса, наносить на карту його мінерали, визначає склад і циркуляцію його розрідженої атмосфери, досліджує підземну кору й те, як різні явища взаємодіють у марсіанському середовищі.

Як повідомляв Укрінформ, астрономи відкрили три раніше невідомі супутники навколо Урана і Нептуна, найвіддаленіших планет Сонячної системи.

Фото: ESA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-