Код «Дії» відкривають для розробників з інших країн

Код «Дії» відкривають для розробників з інших країн

Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації відкриває код «Дії» для IT-фахівців з інших країн, які зможуть використати найкращі рішення для створення аналогів українського застосунку.

Про це повідомила пресслужба міністерства, передає Укрінформ.

«Масштабуємо цифровізацію та ділимось досвідом створення «Дії» з усім світом. Тепер країни, які цікавляться розвитком цифрової трансформації України, зможуть ознайомитися із логікою роботи застосунку та використати код для створення державних сервісів на його основі», - йдеться в повідомленні.

Open Source, або Відкритий код, - це програмне забезпечення, вихідний код якого публічно доступний. До нього входять код мобільного застосунку (frontend та backend); логіка, документ і сервіс, які допоможуть зрозуміти, як працює платформа; ліцензія на використання.

Крім загального коду серверної та мобільної частини застосунку, додано документ «Посвідчення водія» та послугу «Витяг про несудимість» як приклади логіки роботи застосунку з даними. Це перший крок, надалі документів та сервісів стане більше.

У міністерстві наголошують, що IT-фахівці зможуть використати найкращі рішення для створення аналогів «Дії» та власних застосунків на базі Open Source. Для цього потрібно буде доєднатися до публічної ліцензії.

Мінцифра підкреслює, що безпека даних українців залишається у пріоритеті.

«У коді немає доступу до реєстрів. Якщо захочете протестувати логіку роботи «Дії», спеціально для цього в тестове середовище завантажили вигаданих користувачів із синтетичними даними», - зауважують в пресслужбі.

Читайте також: У «Дії» з’явиться чат-бот на основі штучного інтелекту «Надія»

Як повідомлялося, уряд ухвалив постанову, яка дозволяє відкрити код застосунку «Дія».

Відкритий код - популярна світова практика. З таким підходом були розроблені європейські ковід-сертифікати. А нині створюється Європейський гаманець цифрової ідентифікації EUDI. Також з використанням Оpen Source працюють уряди та технологічні компанії у всьому світі, наприклад Android та Linux.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-