Виробництво енергії з ядерного синтезу: вчені встановили світовий рекорд

Виробництво енергії з ядерного синтезу: вчені встановили світовий рекорд

Укрінформ
Британські вчені з лабораторії JET встановили новий світовий рекорд з виробництва енергії з ядерного синтезу - процесу, за допомогою якого зірки отримують свою енергію.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Результат був отриманий в ході останнього експерименту після більш ніж 40 років досліджень термоядерного синтезу.

За п'ять секунд експерименту було вироблено 69 мегаджоулів енергії (11 мегават потужності).

Ядерний синтез - це процес, який живить Сонце та інші зірки. Він працює шляхом нагрівання і примушення крихітних частинок об'єднуватися в більш важкі, які вивільняють енергію. Крім того, ядерний синтез потенційно може виробляти величезні обсяги екологічно чистої енергії.

У разі успішного масштабування до комерційного рівня він може виробляти нескінченну кількість чистої енергії без викидів вуглецю. І на відміну від вітрової та сонячної енергії не залежатиме від погодних умов.

Але, як пояснила доктор Анека Хан, науковий співробітник з ядерного синтезу Манчестерського університету, це не так просто: "Для того, щоб атоми злилися на Землі, нам потрібні температури в десять разів вищі, ніж на Сонці - близько 100 мільйонів градусів за Цельсієм, і нам потрібна досить висока щільність атомів і досить тривалий час".

Читайте також: Китайські вчені встановили новий рекорд у стабільності роботи «штучного сонця»

Проте вчені заявили, що цей експеримент поглибив розуміння фізики термоядерного синтезу.

Об'єднаний європейський термоядерний реактор (JET) був побудований в Калхемі в Оксфорді наприкінці 1970-х років і до кінця минулого року був найсучаснішим експериментальним термоядерним реактором у світі. У грудні всі експерименти на ньому припинилися. Хоча реактор знаходився у Великій Британії, він фінансувався переважно програмою ядерних досліджень ЄС "Євратом", а експлуатувався Агентством з атомної енергії Великої Британії. Протягом чотирьох десятиліть на ньому працювали вчені з Великої Британії, Європи, Швейцарії та України.

Як повідомляв Укрінформ, британські вчені подвоїли свій попередній рекорд у створенні та підтримці термоядерного синтезу.

Фото: UK ATOMIC ENERGY AUTHORITY / EUROFUSION

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-