Телескоп James Webb зробив світлини 19 сусідніх галактик

Телескоп James Webb зробив світлини 19 сусідніх галактик

Фото
Укрінформ
Космічний телескоп NASA/ESA/CSA James Webb зробив деталізовані світлини 19 сусідніх спіральних галактик.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі NASA.

«Нові зображення James Webb — надзвичайні. Вони вражають навіть дослідників, які десятиліттями вивчали ці самі галактики. Вони розповідають історію про цикл утворення зірок», — заявила Дженіс Лі, науковий співробітник проєкту стратегічних ініціатив Наукового інституту космічного телескопа в Балтіморі.

Фото: NASA, ESA
Фото: NASA, ESA, CSA

Зазначається, що NIRCam (камера ближнього інфрачервоного діапазону) телескопа зафіксувала мільйони зірок на цих зображеннях. Деякі зірки розташовані по всіх «спіральних рукавах», а інші щільно знаходяться разом у зоряних скупченнях.

Дані телескопа, зібрані завдяки його MIRI (інструмент середнього інфрачервоного діапазону), висвітлюють сяючий пил, показуючи нам, де саме він існує навколо та між зірками. Ці дані також показують зірки, які ще не повністю сформувалися.

James Webb зробив світлини 19 сусідніх галактик / Фото: NASA, ESA, CSA, STScI, STScI, Thomas Williams, PHANGS team

«Тут ми можемо знайти найновіші, наймасивніші зірки в галактиках», — заявив Ерік Росоловскі, професор фізики Альбертського університету в Едмонтоні, Канада.

Читайте також: Hubble виявив яскраву групу галактик, що «об'єдналися» навколо чорної діри

Зібрані астрономами дані показують, що галактики ростуть зсередини назовні – утворення зірок починається в ядрах галактик. Чим далі зірка знаходиться від ядра галактики, тим імовірніше, що вона молодша.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна команда астрономів за допомогою космічного телескопа James Webb виявила найвіддаленішу від Землі та найстарішу із відомих чорну діру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-