У Львові розробили ШІ-ошийник, з допомогою якого люди зможуть розуміти мову котів

У Львові розробили ШІ-ошийник, з допомогою якого люди зможуть розуміти мову котів

Фото
Укрінформ
Українські стартапери створили ошийник-комунікатор для котів, який за допомогою штучного інтелекту перекладає звуки тварини у зрозумілу для людини форму. Працює гаджет на зразок фітнес-браслета.

Про це повідомляє НУ «Львівська політехніка», передає Укрінформ.

«У мене дома в селі чотири коти, і я все життя стежив за тим, що з ними коїться, й іноді, власне, не міг зрозуміти, чи з котами все гаразд, адже неможливо бути впевненим у своїх навичках розуміння тварини», – зазначає автор стартапу, аспірант НУ «Львівська політехніка» Андрій Михайлів.

Ідея створити ошийник, за допомогою якого можна буде спілкуватися з котами, з’явилась у Михайліва ще у 2020 році, коли він писав дипломну роботу бакалавра на тему «Ошийник із мікрофоном для визначення стану кота за голосовим сигналом». Потім була магістратура програми «Системи штучного інтелекту», там уже тема дипломної звучала як «Визначення стану кота за голосовим сигналом». Тепер, крім роботи і навчання, Андрій працює над дисертацією «Інформаційна технологія визначення фізіологічного стану тварини за звуковими сигналами на основі методів глибинного навчання».

Стартапер відразу зрозумів, що ідея ШІ-ошийника для котів виглядає прибутковою, почав аналізувати дослідження, конкурентів і зацікавленість користувачів у такому продукті, який назвали Cotia. Це простий комунікатор від кота до власника, який буде перекладати звуки тварини у зрозумілу людині форму.

Читайте також: ЄС надасть €20 мільйонів на підтримку українських стартапів

Він виглядає як комфортний ошийник, що збирає звукові дані з улюбленця. Потім система за допомогою ШІ аналізує звук і видає результат. Процес нагадує роботу фітнес-браслета. Такий пристрій, окрім поліпшення взаємодії з котом, також може аналізувати довготривалі дані, що дасть змогу стартаперам давати рекомендації, коли треба краще доглянути за твариною.

«Власне, дизайн самого аксесуару ми розробляємо так, щоб він був комфортний тварині, і тестуємо його на наших котиках», – каже Михайлів.

Читайте також: OpenAI заборонила використовувати свої ШІ-технології у політичних кампаніях

Загалом у команді стартапу п’ятеро людей, також вони найняли кількох студентів-фрілансерів допомогти в окремих завданнях. Команда Cotia молода, серед кофаундерів – три третьокурсники бакалаврату «Систем штучного інтелекту» в Національному університеті «Львівська політехніка» та першокурсник «Комп’ютерних наук» у Польсько-японській академії (PJATK).

Як повідомляв Укрінформ, дослідники зі столиці ОАЕ Абу-Дабі розробили технологію на основі штучного інтелекту, яка може імітувати почерк людини.

Фото: Андрія Михайліва

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-