Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у «хмарах» країн-членів НАТО

Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у «хмарах» країн-членів НАТО

Укрінформ
Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у «хмарах» країн-членів НАТО, а реєстр військовозобов’язаних буде розміщуватись виключно на території України.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко, коментуючи питання цифровізації армії.

«Голосування законопроєкту 10062 – це розблокування цифровізації армії, цифровізації Сил оборони і можливість бути більш гнучкими, більш швидкими, а також надавати людиноцентричні сервіси для військових і військовозобов’язаних. Нам стали доступні хмарні послуги. Україна зможе розміщувати свої ІТ системи у хмарах країн-членів НАТО. Це підсилить можливість більш безпечно розміщувати ці дані, ми зможемо уникнути фізичного знищення Центрів обробки даних, ми зможемо швидше обмінюватися і отримувати розвіддані партнерів і також зможемо розвантажити наше ППО для того, щоб додатково не захищати такі центри. Реєстр військовозобов’язаних не буде розміщуватись у хмарі, він розміщений на території України - це важливо зазначити. Він уже розгорнутий, він уже працює, він уже отримав комплексну систему захисту інформації», - повідомила Черногоренко.

Коментуючи створення реєстру військовозобов’язаних, резервістів і призовників «Оберіг», вона зазначила, що ухвалений закон удосконалив взаємодію між реєстрами, розширив перелік відомостей про військовозобов’язаних. Це дасть змогу наповнювати «Оберіг» за спрощеною процедурою, без зайвої бюрократії, зайвих довідок і ксероксів. Черногоренко відзначила, що відтепер можна буде отримувати необхідні дані в режимі реального часу з інших реєстрів. Також буде запроваджено електронний кабінет військовозобов’язаного, громадяни зможуть вносити зміни прямо у своєму кабінеті щодо своїх персональних даних, і це буде також більш сервісно і більш зручно, відзначила заступниця міністра.

Крім того, закон надасть можливість більш просто отримувати статус учасника бойових дій.

«Статус УБД також запроваджено, можливість подати електронну заявку на отримання статусу учасника бойових дій. Ми прагнемо, щоб ця послуга була максимально швидка, максимально клієнтоорієнтована. І ми зможемо після набуття чинності закону всі відомості щодо отримання такого статусу опрацьовувати онлайн без зайвих паперових довідок», - пояснила Черногоренко.

Вона також зазначила що верифікацію в реєстрі «Оберіг» вже проведено.

«Ми верифікували дані і трансформували паперові дані в цифрові, усунули дублі, неактуальну інформацію, яка була наявна в реєстрі, і тепер покращуємо роботу ТЦК та СП для того, щоб не було зайвих відправлень повісток, для того, щоб не було нецільового повідомлення військовозобов’язаних про необхідність прибути в ТЦК», - повідомила заступниця міністра.

Щодо електронного кабінету військовозобов’язаного вона відзначила, що початок його роботи дозволить громадянам подавати всі необхідні дані про себе без прибуття в ТЦК та СП.

Читайте також: НАТО оприлюднило свою першу в історії квантову стратегію

За словами спікерки, цей кабінет стане доступним для українців уже в другому кварталі поточного року.

«Ми плануємо на початку другого кварталу запустити електронний кабінет, як тільки закон набуде чинності. І в другий квартал зможемо вже надати такий функціонал», - зазначила Черногоренко.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон про створення в Україні єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних.

Ухвалення законодавчого акту «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» (№10062) підтримали 249 депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-