У Чехії розробляють акустичний датчик, який відстежуватиме стрілянини

У Чехії розробляють акустичний датчик, який відстежуватиме стрілянини

Укрінформ
Учені факультету електротехніки Чеського технічного університету представили розробку акустичного датчика, який використовує штучний інтелект для розпізнавання пострілів та типу конкретної зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Прага.

Розробка може допомогти якнайшвидшому вжиттю заходів у ситуації стрілянини у школі. Новий акустичний детектор стрільби здатний визначити, крім місцезнаходження стрілка, також і тип зброї, яку він використовує.

У разі критичної ситуації акустичний датчик може надати поліції необхідну інформацію за лічені секунди.

«Унікальність цієї системи полягає у використанні нейронних мереж для ідентифікації типу зброї, з якої було зроблено постріл. Таким чином, цей детектор відрізняється від інших систем головним чином тим, що здатний не тільки виявити та локалізувати стрілка, але й відрізнити постріли від інших акустичних імпульсних сигналів з ймовірністю вище 99%. Визначити тип зброї він уміє із 90-відсотковою ймовірністю», - заявив співробітник кафедри вимірів Чеського технічного університету Якуб Сватош.

За словами розробників, система використовуватиметься для спеціальних військових цілей, а також у таких будинках, як школи, лікарні або в місцях житлової забудови.

Читайте також: Snapchat дозволить батькам обмежувати користування чат-ботом із ШІ для підлітків

Наразі система знаходиться на стадії створення прототипу.

Як повідомлялось, 21 грудня на філософському факультеті Карлового університету в центрі Праги сталася стрілянина. Ідентифіковані всі 14 жертв стрільця. Також балістична експертиза довела, що кілька днів тому в Клановицькому лісі чоловік з дитиною були вбиті за допомогою тієї ж зброї (раніше поліція не могла знайти жодних натяків щодо особи вбивці). Злочинець також застрелив свого батька перед тим, як вирушити 21 грудня в університет. Поліція знайшла в будівлі університету цілий арсенал зброї, яку студент збирав там, вочевидь, протягом певного часу та яку не зміг усю використати завдяки діям правоохоронців.

Фото: Радіо Прага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-