Експерти з кібербезпеки радять військовим і членам їхніх родин не використовувати Телеграм

Експерти з кібербезпеки радять військовим і членам їхніх родин не використовувати Телеграм

Укрінформ
Експерти із кібербезпеки радять українським військовим і членам їхніх родин не використовувати месенджер «Телеграм» для їхньої ж безпеки.

Про це йшлося під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Коли я їжджу на схід, то бачу, що деякі військові використовують Телеграм і що в ньому увімкнена геолокація, яка може привести до направлення зброї і вибухів у те місце, де знаходиться людина або скупчення людей з певними геолокаціями. І ці питання потрібно проговорювати і пояснювати військовим», - зазначив експерт ГО «Інститут дослідження кібервійни» Єгор Аушев.

За його словами, членам родини військовослужбовця також не варто спілкуватися з ним у Телеграмі.

Читайте також: США і Данія разом зміцнюватимуть кібербезпеку України

Крім того, експерт вказав, що коли у російських військових вилучають телефони, то завжди виявляють два головних застосунки для комунікації – це Телеграм і "ВКонтакте".

«Це підтверджується і їхніми переписками - в Інтернеті є багато злитих переписок російських військових, і вони говорять про те, що наказовим характером їм вказують, щоб вони для комунікації використовували лише Телеграм і "Вконтакте"», - розповів представник ГО.

Він закликав громадян порушувати цю тему і пояснювати своїм родичам та військовим, що не потрібно користуватися цим месенджером.

«Мені іноземні партнери, коли телефонують, кажуть: «Чому в Україні досі користуються російським месенджером?». Давайте хоча б по тих питаннях, які стосуються безпеки або роботи, не використовувати месенджер, до якого є дуже багато запитань», - порадив Аушев.

Співзасновник Інституту дослідження кібервійни Валентин Кучерук акцентував на тому, що при встановленні Телеграма на мобільний у користувача питають дозволи на доступ, зокрема, до контактної книги, мікрофону, фотогалереї тощо, і користувач погоджується і надає ці дозволи.

«І в ліцензійних умовах написано, що дані шифруються. Але це воно так написано. Ніхто не перевіряв це, зовнішніх аудитів цієї системи не було, вони не проходили. Це також закрита інформація. Ніхто не давав інформації, що якась незалежна компанія проводила аудит коду чи чогось іншого. Таких свідчень ніде немає», - заявив наголосив Кучерук.

Відповідаючи на запитання про те, чи Телеграм є бізнесом, чи інструментом РФ як держави та російських спецслужб, Аушев зазначив, що якщо тут і йдеться про бізнес, то він є дуже неприбутковим.

«Але дійсно багато речей відбуваються, які нам невідомі, у тому числі і всередині РФ. Але те, що залучалися кошти з провідних російських інвестфондів та великих корпорацій саме у Телеграм, веде нас до думки, що це, власне, підтримується на федеральному рівні месенджер», - вважає представник ГО.

Читайте також: Фахівці із кібербезпеки мають бути у кожній держустанові - депутат

Як повідомлялося, керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Іван Павленко рекомендував українцям не користуватися Телеграм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-