Пов’язані з РФ і Китаєм хакери зламали найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії - The Guardian

Пов’язані з РФ і Китаєм хакери зламали найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії - The Guardian

Укрінформ
ІТ-системи найнебезпечнішого ядерного об’єкта Великої Британії – Селлафілд – були зламані кібергрупами, тісно пов’язаними з Росією та Китаєм.

Про це йдеться у розслідуванні The Guardian, передає Укрінформ.

Як показало розслідування, старший персонал великого сховища ядерних відходів приховував факт злому та його можливі наслідки.

У статті зазначається, що керівництво об'єкта не знає достеменно, коли ІТ-системи були вперше зламані. За словами джерел видання, вперше злом було виявлено у 2015 році, коли експерти зрозуміли, що в комп’ютерні мережі Селлафілда вбудовано шкідливе програмне забезпечення, яке може використовуватися для шпигування чи атаки на системи.

Невідомо, чи вдалося знищити шкідливе ПЗ. Це може означати, що деякі з найбільш чутливих видів діяльності Селлафілда, як-от переміщення радіоактивних відходів, моніторинг витоків небезпечних матеріалів і перевірка щодо пожеж, були скомпрометовані, пише видання.

Його джерела припускають, що, ймовірно, іноземні хакери отримали доступ до конфіденційних матеріалів на об’єкті, що є одним із найнебезпечніших у світі.

На цьому об’єкті розташоване найбільше сховище плутонію на планеті, а також сміттєзвалище ядерних відходів після збройних програм і десятиліть атомної енергетики. Під охороною поліції на Селлафілді також зберігаються плани на випадок надзвичайних ситуацій, які будуть використані, якщо Велика Британія зазнає іноземного нападу або катастрофи.

Читайте також: Хакери обнулили рахунки користувачів окупаційного «Севастопольського водоканалу»

В Управлінні ядерного реагування Британії (ONR) підтвердили, що Селлафілд не відповідає кіберстандартам, але відмовилися коментувати порушення або заяви про «приховування» злому.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада Агентство аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) заявило, що хакери отримали доступ до його комп’ютерної системи. Там побоюються можливого витоку персональних даних співробітників та інших осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-