YouTube має виробити чітку політику щодо шкідливого контенту - експерт

YouTube має виробити чітку політику щодо шкідливого контенту - експерт

Укрінформ
Платформа YouTube має відійти від політики "маленьких активностей" і виробити чітку політику щодо шкідливого контенту, який містить дезінформацію.

Про це заявив заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан під час обговорення в Укрінформі дослідження "Спіраль залежності: як алгоритми YouTube просувають конспірологію та пропаганду".

"YouTube має відійти від політики маленьких активностей, має налагодити чітку політику щодо шкідливого контенту, контенту, який містить у собі дезінформацію", - сказав Балабан.

Він зауважив, що ця платформа мусить розуміти загрозу з боку тоталітарних або авторитарних держав.

"Вони будуть створювати відео, як би не закривали або демонетизували (канали - ред.). Державі та громадянському суспільству потрібно йти єдиним фронтом і пояснювати платформам, що ядро проблеми - у пропагандистському контенті від тоталітарних країн. Саме з ним потрібно працювати", - наголосив експерт.

Автор дослідження «Спіраль залежності», журналіст Texty.org.ua Сергій Міхальков, зауважив, що є багато факторів, які визначають, яке відео рекомендується користувачеві на YouTube. Серед найважливіших - історія переглядів (алгоритми YouTube враховують відео, які користувач вже дивився, і рекомендує йому схожі); підписка; пошукові запити; взаємодія (YouTube відстежує, з яким контентом взаємодіє користувач: ставить лайки, коментує чи репостить).

Крім того, щоб створити рекомендації, YouTube аналізує не лише користувача, а й людей зі схожими інтересами.

“Наприклад, ви дивитесь відео про теніс. Вам, звичайно, будуть рекомендувати інші відео цієї тематики. Але якщо людина зі схожими інтересами дивиться відео і про кулінарію, то рано чи пізно вам у рекомендації потраплять відео про кулінарію. Таким чином, якщо ви дивитесь пропагандистські, дезінформаційні відео, то такі відео будуть потрапляти в рекомендації людям зі схожими до вас інтересами”, - пояснив журналіст.

За його словами, у середньому 15-20% відео, які були рекомендовані користувачу YouTube, потім переходять у розділ переглянутих відео.

Водночас головний редактор Texty.org.ua Роман Кульчинський звернув увагу на проблему, пов'язану з клікбейтністю заголовків. "Вони (YouTube - ред.) платять гроші людям, які створюють крикливі заголовки для того, щоб залучити аудиторію. Відповідно, серед людей, які захочуть зайти на платформу і заробити гроші, відбувається змагання: хто зробить більш незвичний і сенсаційний заголовок. Тобто, YouTube сприяє тому, щоб різна конспірологія, перекручені факти, емоційність поширювалась у суспільстві", - заявив Кульчинський.

Натомість експерт компанії SubSub, яка займається розвитком YouTube-каналів, Едуард Сухарєв зауважив, що YouTube - це відображення реалій нашого соціуму.

“Проблема двомовності, проблема того, що російський контент домінував не тільки на YouTube, а й на телебаченні, - це відображення того, як працює наш соціум, як люди поглинають контент”, - сказав Сухарєв.

Читайте також: YouTube Premium запускає ігрову платформу Playables

У дослідженні взяли участь 205 користувачів з України та 122 користувачі з Польщі, які встановили розроблений редакцією Texty.org.ua застосунок на браузер для відстеження всіх рекомендацій YouTube. Додаток фіксував дані про переглянутий відеоконтент протягом червня-серпня 2023 р. і рекомендації, які надавала платформа на їх основі.

Як повідомляв Укрінформ, торік на Youtube заблокували понад 100 пропагандистських каналів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-