Безос пропонує NASA фінансування в обмін на контракт з виробництва космічного модуля

Безос пропонує NASA фінансування в обмін на контракт з виробництва космічного модуля

Укрінформ
Засновник Amazon та аерокосмічної компанії Blue Origin мільярдер Джефф Безос запропонував  керівникові NASA Біллу Нельсону покрити до 2 млрд доларів витрат в обмін на контракт з виробництва місячного модуля.

Як повідомляє Укрінформ, про це Безос написав у відкритому листі Нельсону.

Компанія Безоса Blue Origin, ідеться в листі, "прагне побудувати майбутнє, у якому мільйони людей житимуть і працюватимуть у космосі на благо Землі. Ми переконані, що для просування майбутнього Америки в космосі NASA має швидко й гарантовано повернутися на Місяць".

За словами мільярдера, Blue Origin відгукнулася на терміновий заклик NASA розробити посадковий модуль, створила національну команду - для проєктування, будівництва та експлуатації системи польоту. NASA інвестувала в цю команду понад пів мільярда доларів, і вона показала добрі результати. Команда розробила безпечну та ефективну конструкцію, яка зможе забезпечити висадку людини у 2024 році для постійної місії на Місяці.

Читайте також: NASA заявило про готовність до співпраці з Blue Origin

Як пальне модуль використовуватиме рідкий водень, який можна видобувати на Місяці. Систему спроєктовано таким чином, щоб вона могла переміщатися на різних ракетах-носіях, зокрема Falcon Heavy, SLS, Vulcan і New Glenn, зазначає Безос, вважаючи це великою перевагою проєкту. Початкова місія компанії Blue Origin вимагає всього трьох комерційних запусків. Це дуже мала кількість і знижує ризик провалу місії через аномалії при запуску, ідеться в листі.

«Однак, - продовжує Безос, - попри ці переваги, в останній момент посадова особа Агентства вирішила надавати багаторічну, багатомільярдну підтримку компанії SpaceX... Це рішення порушило традицію успішних комерційних космічних програм NASA, поклавши край конкуренції на роки вперед».

Читайте також: Безос пропонує відправити на орбіту промисловість, яка забруднює навколишнє середовище

Натомість Безос запропонував NASA відшкодувати до $2 млрд дефіциту бюджету в обмін на контракт зі створення посадкового модуля для висадки на Місяць. Компанія готова відмовитися від отримання платежів цьогоріч і упродовж двох наступних років.

«Це не відстрочка, а повна відмова від цих платежів», - підкреслюється в листі.

Blue Origin пропонує своїм коштом узяти участь у розробці та запуску елемента посадкового модуля, щоб знизити ризики для астронавтів. Витрати на цю частину програми компанія оцінює більш як у $1 млрд.

Компанія пропонує укласти контракт з фіксованою ціною і покрити всі перевитрати, у тому числі пов'язані зі збільшенням витрат партнерів.

Читайте також: Безос пожертвує по $100 мільйонів журналісту і шеф-кухарю

Нагадаємо: у квітні NASA повідомило, що уклало контракт на суму 2,89 млрд доларів з компанією Маска SpaceX із розробки й побудови посадкового модуля для доставлення астронавтів на Місяць. Blue Origin також претендувала на контракт і оскаржила рішення NASA, після чого космічне агентство попросило SpaceX призупинити роботи.

У липні Безос злітав у космос на ракеті New Shepard, яку побудувала Blue Origin. Мільярдер, його брат Марк і ще двоє космічних туристів піднялися більш як на 100 км. Після цього капсула з екіпажем на парашутах спустилися на землю. Весь політ тривав трохи понад 10 хвилин.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-