IBM запустила в експлуатацію перший у Європі комерційний квантовий комп’ютер

IBM запустила в експлуатацію перший у Європі комерційний квантовий комп’ютер

Укрінформ
У німецькому місті Енінген (федеральна земля Баден-Вюртемберг) у дата-центрі IBM пущено в експлуатацію перший у Європі комерційний квантовий комп’ютер IBM Quantum System One.

Презентація була проведена в «гібридному» режимі 15 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ера традиційних комп’ютерних технологій добігає кінця... Необхідні нові інформаційні технології, … які працюватимуть швидше та безпечніше», - заявив генеральний директор IBM Арвінд Крішна, представляючи комп’ютер.

Ідея використання можливостей квантової фізики для комп’ютерів не нова, цей напрямок активно розвивають, зокрема, у США та Китаї, зазначила канцлер ФРН Ангела Меркель, яка за освітою є фізиком. Вона додала, що квантові обчислення можуть стати ключем до успіху у прагненні до «технологічного та цифрового суверенітету» та конкурентною перевагою в боротьбі, що триває у світі.

Читайте також: «Квантовий інтернет» на 600 кілометрів: Toshiba встановила новий рекорд

«Німеччина є світовим лідером у галузі досліджень квантових технологій, і ми прагнемо зберегти таке місце», - заявила канцлер.

Також вона оголосила про наміри уряду ФРН збільшити інвестиції в квантові технології ще на 2 мільярди євро до 2025 року. За даними ЗМІ, для системи в Енінгені заплановані інвестиції до 40 мільйонів євро.

Міністр науки ФРН Аня Карлічек повідомила, що презентованим сьогодні комп’ютером, який допоможе європейським країнам вступити в еру квантових обчислень, зможуть користуватися студенти, університети і комерційні підприємства. Перспективні квантові обчислення допоможуть, зокрема, у вирішенні найскладніших невирішених завдань у хімії, медико-біологічних науках, логістиці, банківській справі та страхуванні, зазначила вона.

У презентації взяли участь також представники Товариства Фраунгофера – найбільшого європейського об'єднання інститутів прикладних досліджень, під керівництвом якого розроблявся комп’ютер.

Як повідомлялося, дослідження в області квантових обчислень є одним з пріоритетів фінансування науки у світі. У грудні 2018 року президент США Дональд Трамп підписав закон про Національну квантову ініціативу (National Quantum Initiative Act), який дозволяє протягом п'яти років інвестувати 1,2 мільярда доларів у дослідження в області квантових обчислень. Китай вже спрямував на зазначені дослідження мільярди доларів. Євросоюз має намір виділити 1 млрд. доларів протягом наступних десяти років. Індія також передбачає фінансувати дослідження у цій сфері.

Читайте також: Єврокомісія визначила стратегічні цілі цифрового розвитку ЄС до 2030 року

Квантовий комп’ютер – це фізичний обчислювальний пристрій, функціонування якого ґрунтується на принципах квантової механіки, зокрема, принципі суперпозиції та явищі квантової заплутаності. Такий пристрій відрізняється від звичайного транзисторного комп'ютера зокрема тим, що класичний комп'ютер оперує даними, закодованими у двійкових розрядах (бітах), кожен з яких завжди перебуває в одному з двох станів (0 або 1), коли квантовий комп'ютер використовує квантові біти (кубіти), які можуть знаходитися у суперпозиції станів. Інформатико-теоретичною моделлю такого обчислювального пристрою є квантова машина Тюрінга, або універсальний квантовий комп'ютер, яка була розроблена Девідом Дойчем у 1985 році.

Фото: IBM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-