Єврокомісія визначила стратегічні цілі цифрового розвитку ЄС до 2030 року

Єврокомісія визначила стратегічні цілі цифрового розвитку ЄС до 2030 року

Укрінформ
Колегія Єврокомісії сьогодні розглянула та затвердила бачення цифрового розвитку ЄС до 2030 року, який визначає цілі цифрової трансформації та шляхи їх досягнення до 2030 року.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у вівторок на сайті Європейської Комісії.

“Європа, як континент, має забезпечити для своїх громадян та для бізнесу доступ до сучасних технологій, які зроблять їх життя кращим, більш безпечним та навіть більш «зеленим», - за умови, якщо вони всім цим зможуть скористатися. Це саме той шлях, яким ми відбудуємо разом, у світі після пандемії, більш стійку та більш суверенну цифровому вимірі Європу. Це і є Європейська цифрова декада», - зауважив з цього приводу Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

Як зазначається в документі, Цифровий Компас відобразить цифрові наміри ЄС до 2030 року у чотирьох дуже конкретних термінах.

Перший стосується цифрової освіти населення та підготовки освічених фахівців у сфері цифрових технологій. Це означає, що до 2030 року, принаймні 80 відсотків всіх дорослих людей повинні мати базові цифрові навички. При цьому в ЄС мають бути працевлаштовані не менше 20 мільйонів фахівців у цифровій сфері, серед яких має суттєво зрости доля зайнятості жінок.

Другий напрямок передбачає розвиток безпечної, ефективної та захищеної цифрової інфраструктури. До 2030 року всі домогосподарства мають бути забезпечені комунікаціями гігабітного рівня, та всі населені регіони мають отримати покриття мережею 5G. На той час на Європу має припадати не менше 20 відсотків світового обсягу виробництва напівпровідників, виробництво передових та стійких напівпровідників у Європі має становити 20% світового виробництва, у Європі має бути створено не менше 10 000 ефективних та екологічних передавальних вузлів, і у Європі має з’явитися перший квантовий комп’ютер.

Третій напрямок стосується цифрового розвитку для бізнесу. До 2030 року три з чотирьох компаній мають використовувати «хмарні» комп’ютерні послуги, великі бази даних та засоби штучного інтелекту. Не менше 90 відсотків малих та середніх підприємств мають досягти принаймні базового рівня інтенсивності у застосуванні комп’ютерних технологій.

Четверта мета – цифровий розвиток державного сектору. До 2030 року всі ключові громадські послуги мають бути доступними онлайн. Всі громадяни ЄС мають отримати доступ до власних електронних даних щодо стану здоров’я, і не менше 90 відсотків європейців мають використовувати засоби цифрової ідентифікації.

Читайте також: Єврокомісія представить «зелений цифровий сертифікат» вакцинації

Всі перераховані напрямки Цифрового Компаса ЄС будуть включені в Політичну програму, яка має пройти розгляд і затвердження на рівні Європейського Парламенту та Європейської Ради, після чого стане частиною скоординованих дій з цифрового розвитку у всіх країнах-членах.

Такі зусилля, на переконання Єврокомісії, мають допомогти ЄС у подоланні глобальних викликів, розвинути співпрацю з міжнародними партнерами та організаціями, які мають схожі цілі, розвинути стійке та ефективне цифрове партнерство. У цьому контексті ЄС вже запропонував створити нову Раду ЄС-США з питань торгівлі і технологій. ЄС має намір підтримувати інших міжнародних партнерів, зокрема, шляхом створення Фонду цифрових комунікацій.

Як вже повідомляв Укрінформ, цифрова трансформація, разом із «Зеленою угодою» ЄС та інноваційним кліматично-дружнім розвитком економіки визначені ключовими цілями програми відновлення ЄС після кризи коронавірусу, з якої Євросоюз має вийти більш розвинутим, ефективним та більш впливовим у глобальному вимірі. Такі цілі відображені у Багаторічному бюджеті ЄС на 2021-2027 роки, який передбачає не менше 20 відсотків витрат на цифровий розвиток, а також у інвестиційному фонді відновлення «Нове покоління ЄС», які разом складають суму понад 1,8 трильйона євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-