Вчені визначили найшвидшу істоту на Землі

Вчені визначили найшвидшу істоту на Землі

Відео
Укрінформ
Найшвидшою істотою на Землі виявилося крихітне найпростіше з черв'якоподібним тілом.

Як повідомляється на сайті Технологічного інституту Джорджії, як правило, якщо у людей запитати про те, яка істота є самою швидкою, на думку спадає гепард або яструб. Разом з тим, дослідження показують, що найбільш швидким є черв'якоподібна істота Spirostomum ambiguum, довжина якої досягає всього чотирьох міліметрів.

За словами провідного автора дослідження Саада Бхалма, Spirostomum ambiguum мешкає у багатьох озерах і ставках і зазвичай переміщається з використанням крихітних ворсинок, що називаються віями. Але також ці найпростіші здатні зменшувати довжину свого тіла майже на 60%, а потім вистрілювати, подібно пружині. В результаті істота здатна рухатися із прискоренням до 200 метрів на секунду в квадраті.

Читайте також: Розкопки на Поштовій повинні проводити фахівці, а не археолог без ліцензії - ІА НАН

При цьому Spirostomum ambiguum не використовує звичних для людини м'язів.

Людські м'язи мають активні білки актину і міозину, а крихітні істоти, подібні до цього найпростішого, зобов'язані своїм рухом супрамолекулярним пружинам, засувкам і моторам, які частіше зустрічаються у механічному світі.

«Якби у них були тільки білки актину і міозину, які складають наші м'язи, вони не могли б створити достатню силу, щоб насправді рухатися так швидко», - сказав Бхамла.

Група вчених отримала грант Національного наукового фонду США на дослідження цих істот.

"З інженерної точки зору нам цікаво спостерігати, як природа долає неймовірні обмеження. Ми завжди думаємо над тим, як самим здійснити ті речі, які бачимо в природі. Якщо ми зрозуміємо принцип роботи цих організмів, можливо, створимо маленьких швидкісних роботів, які обходяться невеликою кількістю енергії. Ми збираємося записати все, що робить ця істота, і змоделювати її дії на комп'ютері. Починаючи вивчати біологію, я думав, що клітини — це просто мішечки з рідиною, з яких складається тканина, але Spirostomum відрізняється від усіх клітин, які ми знаємо", - розповів Бхалма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-