Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Варшава-Київ-В'ятка: Коли заходить мова про спільного ворога України й Польщі

Варшава-Київ-В'ятка: Коли заходить мова про спільного ворога України й Польщі

Укрінформ
Коли ім’я Романа Сущенка постало поруч з іменами репресованих поляків, гості виставки іншими очима дивились на його малюнки

Вкотре довелось переконатись у вірності підходу: для порозуміння з будь-ким шукай те, що об`єднає, а не те, що роз`єднає. Відкрили у Варшаві виставку малюнків нашого журналіста Романа Сущенка, політв`язня Москви. І як не вражали б самі малюнки Романа, зроблені ним у камері слідчого ізолятора, для поляків справжнім одкровенням стали прямі паралелі з їхньою історією.

Сущенка запроторили до Кіровської області, а Кіров – це колишня В`ятка. А В’ятка – це саме те похмуре, трагічне місце, де відбували покарання поляки, які боролись проти російської та радянської імперій.

Мар’ян Кароль Дубецький. Напередодні повстання 1863 року відбував заслання у В’ятці. Про своє бачення історії він напише так: «Росія-переможиця, засмакувавши крові і гноблення, запанувала у варварський спосіб над переможеним народом…».

Міхал Ельвіро Андріолі, знаний польський художник. 5 років заслання у В'ятці.

Станіслав Цивінський, журналіст часів другої Речі Посполитої, загинув у таборі навесні 1941 року.

І коли після цього поруч із цими іменами постало ім’я Романа Сущенка, відчулось, з якою зацікавленістю присутні польські дипломати, журналісти, художники подивились на малюнки Романа Сущенка!

А ще на відкритті виставки були присутні посли Панами та Уругваю у Варшаві. Раніше дипломатичне представництво в Україні ці країни мали з Москви, а потім перенесли до Варшави – і це теж, погодьтесь, добра прикмета часу. Можливо, вони відчули не всі нюанси нашого нинішнього протистояння Москві. Але точно відчули їх краще, ніж до цього. І коли зайшла мова про спільного ворога Києва та Варшави, краще нас зрозуміли. Як і поляки…

Олександр Харченко, Варшава

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-