Варіанти обміну Сущенка пропонувалися, але Кремль проти - Фейгін

Варіанти обміну Сущенка пропонувалися, але Кремль проти - Фейгін

Укрінформ
Незаконно засуджений у Росії журналіст Укрінформу Роман Сущенко, незважаючи на два роки за гратами, залишається сильним духом і не здається.

На цьому наголосив громадський захисник журналіста Марк Фейгін на прес-конференції з нагоди відкриття в Укрінформі виставки робіт Сущенка.

"Я хотів особливо сказати про стан Романа. Звичайно, він все важко переживає - у нього батько помер у лютому, два роки він сидить в Лефортово... Але це не та людина, яка може так просто здатися. Я знаю його дуже добре. Звичайно, там ніхто не молодшає. Це не санаторій, а російська тюрма. А Лефортово має сумну славу в цьому розумінні. Але мені здається, що він залишається таким же міцним, як і в перший день, коли я його вперше побачив через кілька днів після арешту. Мені здається, це має давати нам додаткові сили для того, аби боротися за його звільнення", - підкреслив Фейгін.

Водночас він зазначив, що українська сторона робить достатньо для того, щоб не дати ситуації розвиватися в гірший бік.

"Мабуть, треба докладати більше зусиль. Інша річ, що проблема в московській владі, бо це вона не відпускає Сущенка. Це вона не погоджується на його обмін. Я знаю, що пропонувалися не раз варіанти для того, щоб повернути Романа додому. Але проблема - в Кремлі, в Путіні, який особисто вирішує долю Сущенка, утім, як і всіх інших українських політв'язнів", - сказав громадський захисник.

За його словами, боротися за звільнення - тяжка праця, але її доведеться робити, бо іншого виходу немає.

"Українські політв'язні чекають на свій обмін. І для них ситуація стає дедалі важчою. Тому тиск треба тільки посилювати. Жодного іншого, альтернативного шляху звільнення Романа Сущенка і решти українських політв'язнів просто не існує", - підкреслив Фейгін.

Читайте також: Порошенко тримає на особистому контролі питання звільнення Сущенка

Дружина журналіста Анжеліка Сущенко розповіла про зустріч з Романом, яка відбулася у четвер, 4 жовтня.

"Це була перша зустріч за останні 8 місяців. Менше години було це побачення. Розмовляли, як завжди, через скло, спілкувалися через телефон. Роман передавав усім вітання, дякував за підтримку, особливо колегам з Укрінформу. Щодо зовнішнього вигляду, людина вже 2 роки сидить в Лефортово, він схуд, він постарішав. Але він тримається", - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 5 жовтня, в агентстві відкрилася виставка малюнків "Мистецтво з-за грат" незаконно затриманого в РФ і засудженого за надуманим обвинуваченням до 12 років ув'язнення власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. В експозиції представлено 20 малюнків, написаних ним у Лефортово з 2016-го по 2018 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-